Handlingsplaner for klimasikring af bygninger mangler

I sommeren 2012 indgik Kommunernes Landsforening og Regeringen en aftale om, at kommunerne inden udgangen af 2013 skulle udarbejde en plan for klimatilpasning - endnu mangler fem kommuner.
Selvom kommunerne ifølge aftalen skulle være færdige med en plan for klimatilpasning inden udgangen af 2013, så mangler fem kommuner fortsat at løse opgaven. Foto: Colourbox.
Selvom kommunerne ifølge aftalen skulle være færdige med en plan for klimatilpasning inden udgangen af 2013, så mangler fem kommuner fortsat at løse opgaven. Foto: Colourbox.

Klimatilpasningsplanen skal udpege risikozoner for oversvømmelse forårsaget af havet, vandløb, skybrud eller grundvandsstigninger.

– Det er især vigtigt, at kommunerne tager stilling til, hvor ofte der må ske oversvømmelser for hele deres afløbssystem, siger Mads Leerbech fra Dansk Miljøteknologi til Politiken.

Det er et ressourcespørgsmål, at vi ikke er længere fremme.

Ingeniør Lotte Krog Iversen Nyborg Kommune

Planerne for klimatilpasning er bl.a. med til at undgå oversvømmelser af bygningsmassen og infrastruktur, fremgår det af Klimatilpasning.dk.

Et eksempel på skybrud med altødelæggende oversvømmelser er skybruddet fra 2011 i København – det mest skadevoldende skybrud i dansk vejrhistorie med skader på kældre, stuelejligheder og gader gjort op til mere end tre milliarder kroner, fremgår det af DMI.

Uambitiøse planer

Fra Mads Leerbech lyder det i Politiken, at kommunerne ved, hvor der skal sættes ind, samt prioriteringen af tiltagene. Dog er hovedparten af kommunernes handlingsplaner uden tidshorisont og indhold om økonomiske konsekvenser.

I Miljøministeriets vejledning til handlingsplan fremgår det, at der foruden udfordringerne i den givne kommune skal forekomme struktur, retningslinjer og rammer for klimatilpasningen. Derudover skal en plan for tilpasningen indeholde initiativer, projekter og finansieringen af disse.

Klimatilpasning i Greve

Af Klimatilpasning.dk fremgår det, at 13 kommuner har udarbejdet fyldestgørende handlingsplaner, herunder blandt andet Greve Kommune.

Til Politiken fortæller biolog Ivan Hrubenja, at voldsom regn i 2007 forårsagede oversvømmelse af rådhuset og et boligområde i Greve.

– Greve har tidligere været ramt af oversvømmelser, men den i 2007 var dråben, der udløste den politiske vilje til at prioritere det højere og skabte enighed om at sørge for finansieringen, fortæller Ivan Hrubenja.

Manglende politisk pres

Kommunerne i Struer, Læsø, Nordfyn, Lolland og Nyborg har endnu ikke udarbejdet en handlingpasningsplan, fremgår det af Klimatilpasning.dk.

Nyborg forventer i august at fremlægge deres klimatilpasningsplan sammen med et risikokort og en handlingsplan, siger Lotte Krog Iversen, ingeniør og miljøsagsbehandler, til Politiken.

– Det er et ressourcespørgsmål, at vi ikke er længere fremme. Der har ikke rigtig været noget politisk pres på, heller ikke udefra, påpeger Lotte Krog Iversen.

Relateret indhold