Produktionsomkostninger for solceller faldet drastisk

Nyt teknologikatalog fra Energistyrelsen viser, at omkostningerne til solcelleanlæg er reduceret betydeligt. Der forventes yderligere reduktioner.
Den store reduktion betyder, at el produceret fra solceller i dag kan konkurrere med el fra havmøller og kraftvarmeværk fyret med kul eller naturgas. Foto: Colourbox.
Den store reduktion betyder, at el produceret fra solceller i dag kan konkurrere med el fra havmøller og kraftvarmeværk fyret med kul eller naturgas. Foto: Colourbox.

Energistyrelsens forrige teknologikatalog vurderede i juli 2014 elprodutionsomkostningerne fra et stort solcelleanlæg (0,35 – 10 MW) til 90 øre/kWh. I marts i år vurderer styrelsen omkostningerne fra samme størrelse anlæg til 60 øre/kWh, fremgår det af Energistyrelsens hjemmeside 19. marts.

Den store reduktion betyder, at el produceret fra solceller i dag kan konkurrere med el fra havmøller og kraftvarmeværk fyret med kul eller naturgas, fremgår det af EnergiWatch.

Når nu teknologikataloget afspejler virkeligheden, er politikerne i stand til træffe langt bedre beslutninger.

Søren Riise Dansk Solcelleforening

Fremtidens energi

“De lave omkostninger betyder, at solceller vil kunne forventes at få en mere fremtrædende rolle i fremtidens energisystem,” skriver Energistyrelsen.

Fra Energistyrelsen fremgår det ligeledes, at omkostningerne vil reduceres yderligere i fremtiden. I forbindelse med analysen er de forventede elproduktionsomkostninger i fremtiden vist i en graf, der peger på, at omkostningen ved produktion af 1 kWh kan halveres i 2050, skriver Energistyrelsen.

Dansk Solcelleforening glæder sig over opgørelsen, som giver politikerne et langt bedre beslutningsgrundlag.

– Når nu teknologikataloget afspejler virkeligheden, er politikerne i stand til træffe langt bedre beslutninger. Vi har været bekymrede for, at man kun ville fokusere på vind, siger Søren Riise næstformand i Dansk Solcelleforening til EnergiWatch.

Yderligere pointerer Riise fornuften i at satse på både vind og sol,

– Sol er en god samarbejdspartner for vindanlæg, siger han.

Dette skyldes, at peak-perioderne for hver sæson mere eller mindre fluktuerer forskudt, samt at solcelleanlæg giver mulighed for decentral elproduktion

Tendenser i udlandet

De danske erfaringer på solcelleområdet ses i samme grad i udlandet. Tyskland, der længe har satset på solceller, har oplevet et fald i omkostninger på 80 pct. over en tiårig periode og kan i dag producere el fra solceller til 65 øre/kWh.

Ifølge EnergiWatch har udviklingen i omkostningerne for el produceret ved solceller vist sig at være 60 pct. billigere, end den engelske regering havde forventet.

Relateret indhold