Hvad stiller man op, når bygningshistorien forsvinder, og den sammensatte, levende bygningsstruktur står tilbage som fragmenter, der ikke kan bygges videre på? Det spørgsmål stillede Det ny Carlslund ApS sig selv forud for udbuddet af genopførelsen af restaurationen Carlslund. Carlslund er en institution i Odense, men nedbrændte i juni 2015 i en påsat brand. Nu er Det ny Carlslund ApS valgt som den nye grundejer, og målsætningen er, at genopførelsen af det stråtækte traktørsted står klar i sommeren 2017.
– Vi har ønsket et Carlslund i stil med det gamle, og det får vi også. Det bliver et moderne bindingsværkshus med respekt for historien og omgivelserne, og jeg tror, at mange odenseanere glæder sig til åbningen, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse.
Det bliver et moderne bindingsværkshus med respekt for historien og omgivelserne, og jeg tror, at mange odenseanere glæder sig til åbningen.
Jane Jegind By- og kulturrådmand, Odense Kommune
Stadig bindingsværk
Det ny Carlslund ApS har lavet et skitseprojekt med en ny bygning, der minder meget om den tidligere. Der er tale om en bygning med bindingsværk og stråtag, men gæsterne skal ikke forvente, at de lave lofter i restauranten vender tilbage, for sådan må der ikke bygges mere.
– Carlslund var et unikt kulturminde for Odense, som betød meget for byen. Derfor er det vigtigt, at vi får genskabt bygningen i samme stil som den oprindelige. I By- og Kulturudvalget har der været fuldstændig enighed om visionen for et nyt Carlslund og om valget af vinderprojektet, siger Jane Jegind.
Carlslund er oprindeligt opført i 1871 og udviklede sig til en sammensat bygningsstruktur af bindingsværk frem til branden sidste år, og skitseforslaget til genopbygningen søger at skabe rammer om historien og samtidig styrke bygningen funktionelt, teknisk og energimæssigt, så den kan danne ramme om nye oplevelser. Huset opføres som bindingsværk, der ifølge projektforslaget er stærkt repræsenteret på Fyn, lige som der er entreprenører, der har specialiseret sig i den historiske byggeteknik. Bygningen opføres derfor som traditionelt bindingværk med stråtag.
Det er Erik Brandt Dam Arkitekter ApS, der skal tegne den nye udgave af Carlslund.