Den danske murerlandstræner

Finn Pedersen har ansvaret for de unge murere, der deltager i WorldSkills. Her lykkes man bedst, hvis man kan holde hovedet koldt.
Landstræner Finn Pedersen har haft deltagerne ved Skills på træningslejr i ugen op til arrangementet. Foto: Kristian Troelsen.
Landstræner Finn Pedersen har haft deltagerne ved Skills på træningslejr i ugen op til arrangementet. Foto: Kristian Troelsen.

Guld i London, sølv i Leipzig og sølv i Sao Paulo. Sådan ser Finn Pedersens CV ud. Han er foruden titlen som faglærer hos EUC Nord i Hjørring også landstræner for de dygtigste unge murere, der bliver sendt ud for at repræsentere Danmark ved WorldSkills – en konkurrence, hvor Danmark altså har lavet flotte resultater i de senere år.

– Vi har bestemt mange gode murere i Danmark, som både forstår processen på byggepladsen og kan samarbejde med andre håndværkere. De unge murere, der er med her ved Skills, er desuden ekstremt dygtige til at lave virkelig pænt arbejde, siger Finn Pedersen, der blev landstræner i 2011 og i første omgang sidder med ansvaret frem til 2017.

Der er virkelig tryk på ved WorldSkills, fordi der er stor prestige i at vinde. Så der skal virkelig trænes, og det er vigtigt, at man kan klare presset.

Finn Pedersen Faglærer ved EUC Nord og murerlandstræner

Skal trænes

Det er to arkitektstuderende, der har tegnet årets murerudfordring ved Skills – en opgave Finn Pedersen betegner som rigtigt murværk.

– Det er en udfordrende opgave, fordi de kun har 22 timer til den. Det handler om at være både hurtig og perfekt. Men det bliver selvfølgelig endnu sværere ved WorldSkills, hvor opgaven består af dekorationsmurværk med en masse skærearbejde. Det gør vi ikke så meget i, så det må vi træne os ud af, siger Finn Pedersen.

Vinderen af dette års Skills i Fredericia kvalificerer sig direkte til næste års Skills-konkurrence, hvor vedkommende skal op mod fem regionsmestre. De to bedste fra den konkurrence skal efterfølgende dyste mod hinanden, og herefter kan den endelige danske deltager ved WorldSkills kåres.

Intens træning

Når Finn Pedersen sender en dansk deltager til WorldSkills, har han forud for konkurrencen trænet intenst med vedkommende i 6-8 uger, og i løbet af den proces kommer landstræneren og den unge murer helt tæt på hinanden.

– Når den tid er gået, er det næsten som at have fået en ekstra søn. Men det er også nødvendigt med et tæt samarbejde, for der er virkelig tryk på ved WorldSkills. Der er stor prestige i at vinde, så der skal virkelig trænes, og det er vigtigt, at man kan klare presset, siger Finn Pedersen.

Tilmeldinger stiger

Skills handler om at fremme interessen for erhvervsskolerne – herunder murerfaget – og den opgave mener Finn Pedsersen, at arrangementet hjælper med at løse.

– Umiddelbart synes jeg, at det ser ud til at virke. Vi kan se, at tilmeldingerne til murerfaget stiger. For 10-15 år siden snakkede man om, at vi skulle have et videns- og informationssamfund, og nu er fokus ved at blive flyttet lidt tilbage igen. Så breder der sig en opfattelse af, at det også kan være det rigtige at vælge for eksempel murerfaget. Men det er også nødvendigt. Der er for tiden en stor afgang af murere fra min generation, og måske er den fornyede interesse for faget kommet lige et par år for sent til, at der ikke opstår et hul. Men der begynder at ske noget i byggebranchen igen oven på krisen, og det er positivt, siger Finn Pedersen.

Nye krav

Der er inden for det seneste år kommet skærpede optagelseskrav på erhvervsuddannelserne, og selv om det desværre kan ramme nogle unge, så har det ifølge Finn Pedersen også bragt noget godt med sig.

– Når jeg ser på de unge mennesker, der starter på vores skole, så synes jeg, at der er tale om elever, der er stærkere både mentalt og socialt, end vi tidligere har set. Jeg synes ikke, det gør noget, at man skal anstrenge sig lidt for at komme videre, slutter han.

For Finn Pedersen skal en dygtig Skills-deltager kunne holde hovedet koldt under stort pres.  Foto: Kristian Troelsen.
For Finn Pedersen skal en dygtig Skills-deltager kunne holde hovedet koldt under stort pres. Foto: Kristian Troelsen.
Deltagerne ved Skills får ifølge landstræneren en fantastisk oplevelse, når de virkelig kan udfolde deres færdigheder. Foto: Kristian Troelsen.
Deltagerne ved Skills får ifølge landstræneren en fantastisk oplevelse, når de virkelig kan udfolde deres færdigheder. Foto: Kristian Troelsen.

Relateret indhold