Solcelleløsning med æstetisk værdi

iRoof Solar ApS tilbyder et soltag, som ikke skæmmer en bygnings samlede udtryk.
Solcelleløsningen fra iRoof Solar indebærer, at hele taget dækkes med solcellepaneler, og på den måde fremstår som en helhed. Foto: iRoof Solar.
Solcelleløsningen fra iRoof Solar indebærer, at hele taget dækkes med solcellepaneler, og på den måde fremstår som en helhed. Foto: iRoof Solar.

iRoof Solar ApS

  • iRoof Solar er oprettet af Vitral Holding og Blue Cels som hver ejer 50 procent.
  • Det tværfaglige konsortie består af: Henrik Innovation, Vandkunsten, Atopia, Green Ways, Holscher, Steensen & Warming, Vitral og Blue Cels.
  • Ledelse: direktør Jens Borelli-Kjær, som også er ejer og bestyrelsesformand for Vitral A/S.

Kan et el-producerende solcelletag også være pænt at se på? Det umiddelbare svar må være et ja, men et kig rundt i det danske land afslører solcelleløsninger på bygninger, hvor der – diplomatisk formuleret – udelukkende har været fokus på funktion og intet på udtryk.

Formålet med solcellerne betvivler kun de færreste, men selv de mest progressive miljøforkæmpere vil nok ikke påstå, at de traditionelle el-producerende soltage ligefrem pynter på de bygninger, de er monteret på.

Målet har været at skabe en effektiv løsning, som også var så pæn, at vi selv ville investere i den, hvis vi var mulige kunder.

Jens Borelli-Kjær direktør i iRoof Solar ApS

– Som oftest fremstår taget mere eller mindre visuelt voldtaget, som en øjebæ, der skæmmer bygningens samlede udtryk. De klodsede tagkonstruktioner har nok afholdt en del fra at investere i et bæredygtigt tag, lyder budskabet fra virksomheden iRoof Solar ApS, som netop har ageret i forhold til det æstetiske udtryk.

– Målet har været at skabe en effektiv løsning, som også var så pæn, at vi selv ville investere i den, hvis vi var mulige kunder. Vi har haft designeksperter involveret i form af Holscher og Vandkunsten, som skulle være garanter for, at løsningen så godt ud. Samtidig var der de ingeniørtunge spørgsmål omkring blandt andet holdbarhed, hvor Vitral som producent af ovenlysmoduler har åbenlyse fordele, siger Jens Borelli-Kjær, direktør i iRoof Solar ApS og ejer og bestyrelsesformand i Vitral A/S.

Appellerer bredt

Hvad der begyndte som et tværfagligt konsortie af designere, ingeniører og energisagkyndige, der stillede sig selv udfordringen at skabe et æstetisk soltag, som samtidig skulle optimere solcellernes ydeevne, er i dag en virksomhed med en løsning, som appellerer til bygherrer, arkitekter, selskaber og institutioner,

Det færdige produkt, der er kommet ud af konsortiets arbejde, er et fleksibelt heldækkende montage-system til integration af solcellepaneler på større tagflader. iRoof Solar, som produktet hedder, er et montagesystem, hvor man med standard PV-moduler kan dække hele tagfladen, således at taget fremstår fuldstændig ensartet og pænt. Populært sagt kan man sige, at iRoof Solar er fleksibel som en harmonika. Systemet kan strækkes ud både i højden og bredden, hvorved man undgår en visuelt skæmmende ydre ramme med almindelig tagdækning rundt om soltaget.

Æstetisk helhed

iRoof Solar er baseret på et modulært system bestående af tværgående forlængerplader og en slags lodretgående skotrender, hvorpå det enkelte PV-modul er befæstet og som samtidig fungerer som afvandingskanal.

Den synlige bredde på de lodretgående skotrender afhænger af afstanden mellem de monterede PV-moduler og kan således tilpasses, så et hvilket som helst tag kan blive totalt dækket med PV-moduler og fremstår dermed pænt og ensartet. Vertikalt tilpasses soltaget fra kip til tagrende ved indsættelse af tilpassede forlængerplader, hvor PV-modulerne ligger på klink, som man kender det fra andre tagkonstruktioner.

Solcellers ydeevne afhænger af panelets temperatur.

– Sænkes et panels temperatur med 10 grader, øges ydeevnen med fire procent. Derfor er iRoof Solar konstrueret således, at det enkelte solpanel er luftventileret fra alle fire sider, så luften frit kan strømme under selve panelet. Tests udført af Teknologisk Institut har påvist, at iRoof Solars montagesystem bevirker, at solpanelerne har 3-6 grader lavere temperatur end almindeligt monterede solpaneler, skriver iRoof Solar på sin hjemmeside.

God totaløkonomi

For konsortiet har det været vigtigt, at æstetik, bæredygtighed og energibesparelser skulle hænge sammen set i et totaløkonomisk perspektiv.

For at få regnestykket til at gå op kræver det, at man som bygningsejer har et el-forbrug, som er relativt højt i dagtimerne også i sommerhalvåret, hvor produktionen af solenergien er størst. Med en forventet levetid på hele installationen på 30+ år, er det muligt, at reducere sin el-regning betydeligt og samtidig spare miljøet for en stor mængde CO2.

Første iRoof Solar installation i Danmark sidder på Uldum Højskole ved Horsens. Næste mulige projekt regnes der på for tiden.

Sådan ser den færdige løsning ud på Uldum Højskole. Foto: iRoof Solar.
Sådan ser den færdige løsning ud på Uldum Højskole. Foto: iRoof Solar.
Løsningen fra iRoof Solar set tæt på. Foto: iRoof Solar.
Løsningen fra iRoof Solar set tæt på. Foto: iRoof Solar.
Det er solcelleløsninger som denne, som iRoof Solar gerne vil afhjælpe. Foto: Colourbox.
Det er solcelleløsninger som denne, som iRoof Solar gerne vil afhjælpe. Foto: Colourbox.

Relateret indhold