Computerspil mod arbejdsulykker

Et interaktivt 3D-spil gør det nemmere at forudse og undgå ulykker på byggepladsen, viser erfaringer fra byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup.
I alt skal 5000 medarbejdere have adgang til byggepladsen i anlægsperioden frem til 2019.
I alt skal 5000 medarbejdere have adgang til byggepladsen i anlægsperioden frem til 2019.

Om den virtuelle sikkerhedsintroduktion

  • Den virtuelle 3D platform er udviklet og supporteret af Rambøll.
  • Løsningen fører medarbejderne igennem en række opgaver i sikkerhed på byggepladsen. Opgaverne er tilpasset den rolle, den pågældende medarbejder har. Efter sikkerhedsintroduktionen får de arbejdende adgang til byggepladsen.
  • Simulatoren opdateres to gange årligt, så sikkerhedsintroduktionen svarer til det fremskredne projekt.
  • Det er første gang, at man anvender interaktiv sikkerhedsintroduktion i et dansk byggeprojekt.
  • Løsningen er afprøvet på lærlinge på erhvervsskolen Learnmark i Horsens. Det fik den Undervisningsministeriets e-læringspris for i 2009.

I forsøget på at komme arbejdsulykker til livs, benytter det nye supersygehus i Gødstrup en virtuel 3D-udgave af byggepladsen som sikkerhedsintroduktion til de 5000 medarbejdere, der skal have adgang til byggepladsen i anlægsperioden frem til 2019. Det er en metode, der endnu ikke har været afprøvet i Danmark, men forventninger er, at det kan gøre en forskel.

– Det webbaserede, interaktive 3D-spil fører medarbejderne igennem en række sikkerhedsøvelser på den virtuelle byggeplads. Spillet engagerer medarbejderne i sikkerhedsintroduktionen og lærer dem at handle og tage ansvar for egen sikkerhed. Det forbedrer deres evne til at se ulykken, før den sker ude på selve byggepladsen, forklarer Åge Staghøj fra Rambøll, arbejdsmiljøchef på DNV-Gødstrup, i en pressemeddelelse. Åge Staghøj har udviklet den interaktive 3D platform.

Prøve noget andet

Metoden gør dermed op med informationsmøder, hvor medarbejderne passivt modtager information, som er den traditionelle måde at sikkerhedsintroducere personale til byggepladser.

– Som hospital har vi stor fokus på ikke at skabe kunder i egen butik. Vi har fra starten haft en ambition om 0 alvorlige ulykker på byggepladsen. Derfor ville vi gerne prøve noget andet end den traditionelle måde at sikkerhedsintroducere ansatte og ledere til byggepladsen på, hvor de modtager information på et stormøde og derefter skal gå ud og handle på det på byggepladsen, siger Michael Hyllegaard, Projektchef, DNV-Gødstrup.

Det virker

De første 1000 medarbejdere, der skal have adgang til byggepladsen, har netop nu bestået bygherrens obligatoriske sikkerhedsintroduktion, og metoden virker angiveligt.

– Vi ligger under halvdelen af branchens gennemsnitlige ulykkesfrekvens, fortæller Michael Hyllegaard og fortsætter:

– Det virker, fordi medarbejderne via det interaktive spil får handlingskompetencer og derfor selv tager ansvar for at se ulykkerne, før de sker. Og fordi sikkerhedsintroduktionen er meget intens. Hvor du traditionelt vil holde stormøder med 20-50 personer af gangen, er det her kun en lille flok, der gennemgår sikkerhedsintroduktionen ad gangen, samtidig med at de møder arbejdsmiljøkoordinatoren, der håndterer arbejdsmiljøet ude på byggepladsen.

Det er første gang i et dansk byggeprojekt, at man anvender denne nye, personlige interaktive metode til at sikkerhedsintroducere medarbejdere på en byggeplads.

Spillet klæder medarbejderne på til at kunne se ulykkerne, før de sker.
Spillet klæder medarbejderne på til at kunne se ulykkerne, før de sker.

Relateret indhold