Tidlig involvering giver godt samarbejde

Projektet Copenhagen Markets har haft et lærerigt projektforløb for alle involverede leverandører.
Sådan ser det nye Copenhagen Markets ud set fra oven. Foto: Spæncom.
Sådan ser det nye Copenhagen Markets ud set fra oven. Foto: Spæncom.

Nordeuropas største markedsplads åbner til februar, når Copenhagen Markets slår dørene op til nye markedshaller. Grønttorvet, som Copenhagen Markets tidligere hed, har haft sin beliggenhed i Valby de seneste 57 år, og efter en hård finanskrise opleves der nu igen stigende vækst. Ved en generalforsamling tilbage i 2013 besluttede andelshaverne i Grønttorvet derfor at sælge grunden og indkassere den værdiforøgelse, som er skabt i takt med interessen for at byudvikle på det 136.000 kvadratmeter store areal.

Valby skiftes nu ud med Høje-Taastrup og en 220.000 kvadratmeter stor grund, svarende til 30 fodboldbaner, der ligger tæt på motorvejsnettet. Der er bygget tre nye markedshaller som er blevet optimalt og moderne indrettet, bl.a. med fjernkøling. I alt dækker hallerne 67.000 kvadratmeter, og der er fortsat mulighed for at bygge yderligere 30.000 kvadratmeter.

Vores tanker var så at sige altid 14 dage foran i forhold til, hvad der skulle ske. Det er noget, alle har kunnet drage fordele af.

Mickael G. Andersen projektleder hos KPC

Lærerigt projektforløb

Totalentreprenør på byggesagen blev KPC i København, og til at løfte den store opgave med at producere og montere de mange betonelementer blev Spæncom valgt. Designet har Creo Arkitekter stået for, og de fik lov til at lege med farverne, så der kunne opnås et spil i det visuelle udtryk.

Det bærende system består primært af hammerhovedsøjler og tagplader, men også vægge og bjælker i mindre omfang. Søjlerne er monteret i mere end 500 A-fundamenter. Derudover er hallerne opbygget af sandwich facadeelementer på de første 3-3,5 meter. Disse facadeelementer spænder mellem A-fundamenterne og resten af facadekonstruktionen.

– Det har været et spændende og meget lærerigt projektforløb, fortæller KPC’s projektleder Mickael G. Andersen. Vi valgte meget tidligt i projektfasen at gennemgå projektet med Spæncom for at få belyst, hvilke udfordringer der kunne opstå, og ud fra Spæncoms ønsker blev byggepladsplanerne udarbejdet. Vi fik herefter klarlagt, hvordan disse planer kunne hænge sammen med de planer, som de andre entreprenører på pladsen havde. Da vi tog snakken tidligt i processen, har dialogen og samarbejdet været helt i top. Vores tanker var så at sige altid 14 dage foran i forhold til, hvad der skulle ske. Det er noget, alle har kunnet drage fordele af.

Den tidligere placering i Valby skiftes nu ud med Høje-Taastrup og en 220.000 m2 stor grund. Foto: Henrik Friis/Spæncom.
Den tidligere placering i Valby skiftes nu ud med Høje-Taastrup og en 220.000 m2 stor grund. Foto: Henrik Friis/Spæncom.

Relateret indhold