Efterlyser håndværkerfradrag i finanslov

Danske Malermestre efterlyser, at SVM-regeringens finansforslag genindfører boligjobordning, også kendt som håndværkerfradraget, til en hårdt trængt byggebranche, der for alvor kommer til at opleve nedturen i beskæftigelsen.
Direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg. Foto: Nicky de Silva.
Direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg. Foto: Nicky de Silva.

Byggebranchen er hårdt trængt i den økonomiske krise med inflation og høje lønstigninger, og derfor bør en genindførelse af håndværksdelen i boligjobordningen være en del af SVM-regeringens finanslovsforslag for 2023.

Danmarks Statistiks seneste konjunkturindikator for byggeriet i februar viser med al tydelighed, at fremtidsudsigterne for byggeriet ser meget sorte ud, og derfor savner vi i Danske Malermestre en speciel indsats for byggebranchen, nu hvor boligpriserne også skønnes at falde med 8,4 % i år.

For det betyder, at danskerne bliver fattigere, og det vil gå hårdt ud over reparationsarbejdet i hjemmene.

Boligjobordningen er løsningen på nedgangen i byggebranchen.

Mindsker appetit på sort arbejde

I finansloven for 2022 blev håndværksdelen i boligjobordningen udfases fra 1. april 2022.

Det var en ordning, der var populær blandt danskerne, fordi den har gjort det overkommeligt for almindelige danskere at få professionel hjælp til vedligeholdelse af deres boliger i stedet for at kaste sig ud i gør-det-selv-projekter.

Desuden har boligjobordningen beviseligt mindsket danskernes appetit på sort arbejde, og det vil være en fristelse for danskerne enten at kaste sig ud i gør-det-selv-projekter eller efterspørge sort og billigere arbejdskraft.

Godt at droppe besparelser på offentligt byggeri

Det er dog glædeligt, at regeringen har droppet de planlagte besparelser i finansforslaget fra august 2022 på to milliarder kroner på offentligt byggeri.

For med i forvejen tynde ordrebøger i byggebranchen ville en besparelse i de offentlige anlægsbudgetter være katastrofal for én i forvejen trængt byggebranche.

Ligeledes hilser vi stramninger i økonomien i finansforslaget velkomment i en tid med høje lønstigninger i overenskomsterne og den høje inflation.

Relateret indhold