Totalomkostningerne bliver afgørende i fremtiden

Den integrerede institution Humlebien i Svendborg er et godt eksempel på, hvordan et totaløkonomisk fokus kan øge bygningsmassens kvalitet og stimulere efterspørgslen lokalt.
Humlebien er et projekt til 32,5 mio. kr., og målet er at opnå bronzecertificering efter den danske ordning for bæredygtigt byggeri, DGNB. Foto: Svendborg Kommune.
Humlebien er et projekt til 32,5 mio. kr., og målet er at opnå bronzecertificering efter den danske ordning for bæredygtigt byggeri, DGNB. Foto: Svendborg Kommune.

Humlebien er ifølge DGNB-institutionen Danmarks første børneinstitution, der lever op til FN’s forståelse for, hvordan man bygger både miljørigtig og bæredygtigt. Målet er at opnå bronzecertificering efter den danske ordning for bæredygtigt byggeri, DGNB.

Certificeringen betyder, at samtlige leverandører fra rådgiver til underentreprenører har leveret dokumentation for bæredygtighed på parametre som økonomi, materialernes miljøpåvirkning, byggeprocessen og affaldshåndtering.

Jeg tror, vi kun har set toppen af isbjerget af pres på kommunernes driftsbudget, så vi kan lige så godt gå i gang med det nu.

Viben Kræmmer Afdelingsleder, Rådgivning og Renovering under CETS i Svendborg Kommune

– For alle parter har det været et anderledes forløb. I forbindelse med projektet har vi afholdt to møder, hvor leverandørerne blev undervist i DGNB og i, hvad de skulle dokumentere, siger Anton Holm Madsen, bygherrerådgiver hos Svendborg Kommune og projektleder på Humlebien.

Lokal partnerliste

Trods de nye krav til bæredygtighed har det ikke afholdt nogen fra at byde på opgaven.

– Tværtimod – partnerlisten er ren lokal, så en anden gang vil jeg ikke være bange for at gå ud i en fagentreprise, siger Anton Holm om partnerlisten, der blandt andet inkluderer C&W Arkitekter soem rådgivere på byggeriet og GK Kaysen som hovedentreprenør – begge har hjemme i Svendborg.

Med Humlebien har Svendborg Kommune skabt et bæredygtigt byggeri inden for anlægsrammen på 32,5 mio. Investeringer i energieffektivt byggeri er ofte forbundet med en forventning om, at anlægsbudgettet overskrides eller at bygherre må gå på kompromis med antallet af vadratmeter, men i Svendborg holdt budgettet.

– I Humblebien har vi valgt solidt byggeri med gode materialer, og oven i købet får vi en lavenergibygning, der fra start er fleksibel indrettet og bygget til at holde i 50 år – og ja, til samme pris, siger Anton Holm og fortsætter:

– Lokalerne er store, lyse med højt til loftet og med optimale varme- og ventilationsforhold. De er sunde at opholde sig i, og sanserne bliver udfordret med eventyr og vandkunst på vægge og gulve. Institutionen får også et produktionskøkken, børnekøkken og et motorikrum.

Sparer på driften

Takket være de mange energi- og miljørigtige løsninger høster Svendborg Kommune til og med en økonomisk gevinst på 30.000 kroner årligt på driften. Projektgruppen har fået hjælp til at lave de totaløkonomiske beregninger fra Det Innovative Spareprojekt, der er Svendborg Kommunes særpulje afsat til at sænke byens CO2-udledning.

Det var en visionær bruger- og projektgruppe, der for knap to år siden satte gang i ambitionerne om en bæredygtig børneinstitution. Brugergruppens ideer passede godt med den måde, Svendborg Kommune var begyndt at arbejde på.

– I 2014 samlede vi ansvaret for nybyggeri, renovering og teknisk service i én afdeling, da vi ønskede at fremme helhedstænkningen af kommunens bygninger og økonomien til den kommunale bygning, siger Viben Kræmmer, som er afdelingsleder i Rådgivning og Renovering under CETS i Svendborg Kommune.

Presset bliver større

Hun betegner Humlebien som et solidt “prøveprojekt”.

– Vi har gjort os nogle værdifulde erfaringer. Vi har lært, at det ikke er svært, at det er motiverende, og at det økonomisk er en rigtig god ide. Dén læring, projektgruppen har fået, vil vi bringe ind i andre projekter fremover, siger Viben Kræmmer.

Med bronzecertificeringen får Svendborg Kommune også et prædikat for at tænke langsigtet. Alligevel er det ikke afgjort, om kommunen fremover vil satse på flere certificerede byggerier.

– Det hindrer os dog ikke i at bibeholde kravene om energirigtigt byggeri, lave driftsomkostninger og godt indeklima i udbuddet og ad den vej sikre lave totalomkostninger på kommunens byggerier. Det har vi for eksempel gjort i udbuddet af rådgiver til en kommende døgninstitution, siger Viben Kræmmer og fortsætter:

– I fremtiden bliver vi nødt til at se endnu mere på bygningens samlede levetidsomkostninger. Jeg tror, vi kun har set toppen af isbjerget af pres på kommunernes driftsbudget, så vi kan lige så godt gå i gang med det nu.

Der har netop været rejsegilde på institutionen Humlebien i Svendborg. Foto: Svendborg Kommune.
Der har netop været rejsegilde på institutionen Humlebien i Svendborg. Foto: Svendborg Kommune.

Relateret indhold