Baltic Workforce – en udfordring for byggebranchen

Baltic Workforce forsøger ifølge 3F at omgå overenskomster ved at benytte "arme-ben" virksomheder.
3F erkender, at der ikke er noget ulovligt i det, Baltic Workforce gør. Men når det gælder overenskomstdækkede virksomheder, melder 3F arbejdsforholdet til SKAT. Foto: Colourbox.
3F erkender, at der ikke er noget ulovligt i det, Baltic Workforce gør. Men når det gælder overenskomstdækkede virksomheder, melder 3F arbejdsforholdet til SKAT. Foto: Colourbox.

“Effektive, dygtige og stabile assisterende håndværksmedarbejdere fra Østeuropa til 135 kroner i timen uden yderligere omkostninger”.

Det lyder, som en vis jyde ville sige det, som et “godt tilbud”, og det tilbud har en række mindre byggevirksomheder modtaget fra “Baltic Workforce”. Tilbuddet gælder “virksomheder uden overenskomst”, der kan “leje mandskab fra 135 kr. ex. moms pr time”.

Vi har kendt til Baltic Workforce siden 2009. De slår sig op på billige håndværkere til virksomheder uden overenskomst, og de beskriver så, hvordan man alligevel kan benytte sig af deres tilbud, hvis man er en virksomhed med overenskomst.

Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s byggegruppe

“Virksomheder, som er overenskomstdækket, kan få udført arbejdsopgaver via entrepriser”, lyder budskabet videre, og det understreges, at “du betaler kun for de effektive timer”.

Kendt i årevis

Dagens Byggeri har bedt næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, om en kommentar til det nævnte tilbudsbrev, og han siger, at han har modtaget flere henvendelser i sidste uge fra virksomheder, som har modtaget brevet:

– Vi har kendt til Baltic Workforce siden 2009, hvor de på det tidspunkt var et estisk firma, men stort set med samme tilbud til arbejdsgivere. De slår sig op på billige håndværkere til virksomheder uden overenskomst, og de beskriver så, hvordan man alligevel kan benytte sig af deres tilbud, hvis man er en virksomhed med overenskomst. Så kan de levere arbejdskraften som “arme-ben firmaer”. Det er selvstændige, som foregiver at have et entrepriseforhold, selv om det ingenlunde er tilfældet, siger Palle Bisgaard.

Ikke ulovligt

Han erkender, at der ikke er noget ulovligt i det, Baltic Workforce gør, men han understreger, at virksomheden har været ramt af en blokade gennem fire-fem år, og han opfordrer alle arbejdsgivere og 3F’s medlemmer til at melde det, når de ser folk fra Baltic Workforce på en byggeplads:

– Det gør de ofte, og lige så snart, vi kommer og vil snakke med dem, så forsvinder de. Så det er en virksomhedskonstruktion, der først og fremmest lever af meget små byggepladser, og hvor de på forhånd fortæller de arbejdsgivere, der benytter sig af tilbuddet, at i det øjeblik, fagforeningen møder op, er aftalen ugyldig. Vi må erkende, at vi ikke har kunnet stoppe dem i de fire-fem år, vi har forsøgt, indrømmer næstformanden i 3F’s byggegruppe.

Meldes til SKAT

Han noterer, at flere arbejdsgivere er uforstående over for, at det kan lade sig gøre i Danmark at få arbejdskraft til 135 kroner i timen “alt inklusive”, og oven i købet kun effektive arbejdstimer.

Når det gælder overenskomstdækkede virksomheder, melder 3F arbejdsforholdet til SKAT, fordi der “øjensynlig er tale om omgåelse, når man forsøger at levere arbejdskraften som entrepriser”:

– Desuden har vi et stående beredskab, der tager ud på større byggepladser for at effektivisere den løbende konflikt. Derfor er det min overbevisning, at Baltic Workforce på byggeområdet ikke er så store endda, og at vi formår at begrænse dem til de meget små byggepladser, hvor de er svære at opdage. Vi har at gøre med en virksomhed, der helt definitivt vil agere på trods af den danske model. Vi kan kun “slås med dem”, hvor de vil stå ved det, de gør, og lige så snart, vi opdager dem, forsvinder de. Vi gør, hvad vi kan, slutter Palle Bisgaard.

Pas på!

Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk siger til Dagens Byggeri, at også han har fået flere henvendelser fra medlemsvirksomheder, der har modtaget tilbuddet fra Baltic Workforce:

– Man skal være påpasselig, hvis man indgår aftale med den slags virksomheder uden overenskomst. Hvis der er tale om “arme-ben” virksomheder, kan man komme på kant med overenskomsten. Vi har i vores overenskomster begrænsninger i forhold til at indgå “arme-ben” aftaler med virksomheder, der ikke er overenskomstdækkede, og derfor kan vores medlemmer få problemer, hvis de indgår aftaler med den type virksomheder. Vi ser med alvor på situationen, og vore medlemmer er fortørnede over den slags henvendelser, der er social dumping, slutter Morten Frihagen.

Dagens Byggeri har kontaktet Baltic Workforce, men de ønsker ikke at kommentere artiklen.

Her er tilbudsbrevet, som flere virksomheder ifølge 3F har modtaget.
Her er tilbudsbrevet, som flere virksomheder ifølge 3F har modtaget.

Relateret indhold