Dansk Byggeri: Energirenovering skal gøres til en folkesag

- Interessen for ad frivillighedens vej at igangsætte energiforbedringer af ejendomme lader noget tilbage at ønske, siger direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.
Noget tyder på, at borgernes holdning er, at det er politikernes ansvar at reducere brugen af fossil energi. Foto: Torben Jastram.
Noget tyder på, at borgernes holdning er, at det er politikernes ansvar at reducere brugen af fossil energi. Foto: Torben Jastram.

Faldende oliepriser gør det ikke ligefrem økonomisk attraktivt for boligejerne i Danmark at energirenovere deres huse.

Derfor er det næsten en illusion at tro på, at Danmark kan nå målsætningen om at være uafhængig af fossil energi – olie, kul og naturgas – i 2050, fordi næsten 40 procent af landets energiforbrug går dels til opvarmning og dels el til elektronik.

Amerikanerne og kineserne er begyndt at tage situationen alvorligt og sender nogle signaler om, at de er parate til at yde deres bidrag til nedsættelse af CO2.

Direktør Michael H. Nielsen Dansk Byggeri

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, mener derfor, at der må mere til, hvis Danmark skal indfri målsætningen. Han vil gøre det til en ‘folkesag’ at spare på energien:

– Interessen for ad frivillighedens vej at igangsætte energiforbedringer af ejendomme lader noget tilbage at ønske. Energirenovering har de rette elementer i sig til at kunne blive en folkesag, men noget tyder på, at borgernes holdning er, at det er politikernes – både i Danmark og internationalt – ansvar at reducere brugen af fossil energi, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

Udfordring og mulighed

Han noterer sig, at interessen for at nå klimamålene var stor i forbindelse med klimatopmødet i København:

– Der var dengang ting, der pegede på, at man kunne etablere en folkelig bevægelse. Det er i dag en fjern sag for den enkelte borger. ‘Kunden er kongen’, og kunden har ret. Vi må forklare, hvor stor en udfordring og mulighed, det er for vort samfund at gøre energibesparelser til en folkesag og kunne realisere ideerne og tankerne om at kunne skabe et samfund baseret på vedvarende energi. Det er der både økonomiske, sikkerhedspolitiske og afsætningspolitiske grunde til. Amerikanerne og kineserne er begyndt at tage situationen alvorligt og sender nogle signaler om, at de er parate til at yde deres bidrag til nedsættelse af CO2. I Danmark har vi også haft nogle indikationer i form af storme og oversvømmelser på, at vi må foretage os et eller andet, slutter Michael H. Nielsen og peger på, at lavere energiforbrug også kan skabe bedre indeklima og ikke mindst bedre pris på boligen den dag, den skal sælges.

Michael H. Nielsen vil gøre det til en 'folkesag' at spare på energien. Foto: Ricjy John Molloy.
Michael H. Nielsen vil gøre det til en ‘folkesag’ at spare på energien. Foto: Ricjy John Molloy.
Interessen for ad frivillighedens vej at igangsætte energiforbedringer af ejendomme lader noget tilbage at ønske, siger direktør Michael H. Nielsen. Foto: Colourbox.
Interessen for ad frivillighedens vej at igangsætte energiforbedringer af ejendomme lader noget tilbage at ønske, siger direktør Michael H. Nielsen. Foto: Colourbox.

Relateret indhold