Man kan altid designe i beton

Svenske Niels de Bruin er den første landskabsarkitekt, der har vundet titlen som årets betonarkitekt i Sverige.
Niels de Bruin har designet St. Johannesplan och Konsthallstorget i Malmö.
Niels de Bruin har designet St. Johannesplan och Konsthallstorget i Malmö.

I Sverige er landskabsarkitekten Niels de Bruin blevet kåret til årets betonarkitekt. Niels de Bruin er den første arkitekt, der modtager prisen for en plads frem for et byggeri, og baggrunden for tildelingen er hans arbejde med St. Johannesplan og Konsthallstorget i Malmø.

Dagens Byggeri har spurgt landskabsarkitekten fra White om, hvordan han tegner pladser i beton.

– Hvordan skaber man en god plads, når man bruger beton?

– Ved at tænke på, hvordan folk skal bruge pladsen. Forskellige grupper af mennesker – ældre, børn, handicappede og cyklister – har forskellige behov. Det er ikke unikt for en plads i beton, men det er ekstremt vigtigt at tænke på, hvordan pladsen skal bruges og af hvem. På Konsthallstorget skaber betonen et gulv, som er åbent for alle, der bor i Malmø, og vi har en stor scene, som både skateboardere og tangodansere bruger. Og så er det altid vigtigt at indbygge overraskelser og detaljer. Her har jeg fået hjælp af den fantastiske kunstner Ebba Matz, som har lavet nogle særlige mønstre i betonen.

– Hvornår er det en god ide at bruge beton til at lave pladser med, og hvornår bør man benytte andre materialer?

– Man kan altid bruge beton! Beton har så utroligt mange muligheder, og jeg blander gerne beton med andre materialer. I Malmø har vi lagt et spændende mønster af tegl i betonen. Jeg tror, at det vigtigste er lave fine detaljer, gode løsninger og tænke kreativt – hvis man gør det, kan man nok bruge beton de fleste steder. Det betyder ikke, at jeg synes, at alle pladser skal laves i beton, men jeg tror, at det er en myte, at beton er et hårdt og ugæstfrit materiale. Ved hjælp af forskellige overfladebehandlinger og finish kan man få beton til at give en blød og behagelig følelse. Og man kan godt skabe både utroligt smukke buede former og helt stramme og stringente former.

– Hvad er det vigtigt at være opmærksom på, når man designer en plads i beton?

– På Konsthallstorget, som jeg modtog prisen for, er næsten al betonen pladsstøbt. Det er smukt og giver en følelse af luksus. Men hvis man har en plads med mange ledninger, som hele tiden skal graves op og ned, så findes der enklere løsninger. Vi har udformet vores pladsstøbte torv i opdelte fliser, som man kan løfte op uden at ødelægge hele torvets overflade. Omvendt er det i princippet nok umuligt at lægge en flise tilbage, når man har løftet den op. Der skal man være indstillet på at støbe en ny flise, når det er nødvendigt.

– Hvad har titlen som årets betonarkitekt betydet for dit arbejde som landskabsarkitekt?

– Det er altid sjovt med ros og anerkendelse. Det har givet mig lidt mere selvtillid, og så er det selvfølgelig ekstra sjovt, fordi der ikke tidligere er nogen landskabsarkitekter, der har vundet prisen. Jeg har kun lige fået prisen, så jeg har ikke set nogen resultater endnu.

Niels de Bruin er den første landskabsarkitekt, der er blevet kåret til årets betonarkitekt i Sverige.
Niels de Bruin er den første landskabsarkitekt, der er blevet kåret til årets betonarkitekt i Sverige.

Relateret indhold