Udvikling i udkantsområder bekymrer Danske Byggecentre

Der er intet geografisk argument for, at Aarhus og København skal være vækstmotor for hele Danmark, mener brancheorganisationen.
Omkring 80 procent af Danske Byggecentres medlemmer har butikker uden for de største byer. Derfor bekymrer den negative udvikling i udkantsområderne brancheorganisationen. Foto: Colourbox.
Omkring 80 procent af Danske Byggecentres medlemmer har butikker uden for de største byer. Derfor bekymrer den negative udvikling i udkantsområderne brancheorganisationen. Foto: Colourbox.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har peget på, at andelen af arbejdsdygtige i udkantsområderne vil fortsætte med at falde. Op mod 40 procent i de hårdest ramte kommuner. Hvis det skal ændres, skal den private vækst stimuleres.

Emnet er blevet en del af valgdagsordenen, og det bifalder brancheforeningen Danske Byggecentre.

Faktum er, at når borgerne i de mindre byer ikke har råd til at renovere deres boliger, går det ikke kun ud over den lokale håndværker, men i ligeså høj grad det lokale byggecenter.

Palle Thomsen, adm. direktør, brancheforeningen Danske Byggecentre

– Det er ingen hemmelighed, at vi bekymrer os om udviklingen i udkantsområderne, fordi 80 procent af vores medlemmer har butikker uden for de største byer. Og faktum er, at når borgerne i de mindre byer ikke har råd til at renovere deres boliger, går det ikke kun ud over den lokale håndværker, men i ligeså høj grad det lokale byggecenter. Derfor går det ikke, at politikerne ignorer Danmark uden for Hovedstaden, siger Palle Thomsen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.

Vækst i de største byer

Han mener, at staten nødvendigvis må bidrage til at skabe det nødvendige jobmæssige fundament til at tiltrække virksomheder, der efterspørger højt uddannet arbejdskraft, som på sigt kan gøre det realistisk for danskere i den erhvervsaktive alder at flytte væk fra København.

Ifølge Danske Byggecentre vil 20 kommuner ud af 98 frem mod 2040 kunne forvente en vækst i de erhvervsaktive aldre, og disse kommuner ligger alle omkring Hovedstaden eller de største byer på Fyn og i Jylland.

– Der er intet geografisk argument for, at Aarhus og København skal være vækstmotor for hele Danmark. Specielt ikke når erhvervsvirksomheder har gode muligheder for lavere produktionsomkostninger i andre områder, mener de.

Privat erhvervsvækst er nøglen

Finanskrisen ramte især Udkantsdanmark, og selvom Boligjobordningen ifølge Danske Byggecentre har bidraget væsentligt til at holde hånden over beskæftigelsen i små- og mellemstore håndværksvirksomheder, er beskæftigelsen stadig langt under normalniveau, konstaterer de.

Derfor er der fortsat behov for tilskyndelse til at få borgerne til at investere i renovering – i det omfang de har råd, mener brancheforeningen.

– Boligjobordningen må nødvendigvis fortsætte, hvis vi skal sikre, at familier og ældre har mulighed for at vælge at renovere og købe energirigtige løsninger. Samtidig bidrager det åbenlyst til at holde en hånd over erhvervsaktiviteten i de mindre byer, som stadig er præget af ledig kapacitet, siger Palle Thomsen.

- Boligjobordningen må nødvendigvis fortsætte, hvis vi skal sikre, at familier og ældre har mulighed for at vælge at renovere og købe energirigtige løsninger, siger Palle Thomsen. Arkivfoto.
– Boligjobordningen må nødvendigvis fortsætte, hvis vi skal sikre, at familier og ældre har mulighed for at vælge at renovere og købe energirigtige løsninger, siger Palle Thomsen. Arkivfoto.

Relateret indhold