Nyt samarbejde skaber energibesparelser

Store ejendomme kan let spare 10 procent på varmeregningen ved at styre deres varmeanlæg bedre. Alene i København kan der spares mere end 50 millioner kroner.
Store ejendomme kan let spare 10 procent på varmeregningen, vurderer forsyningsselskabet HOFOR. Alene i København kan der årligt spares energi for mere end 50 millioner kroner. Foto: Colourbox.
Store ejendomme kan let spare 10 procent på varmeregningen, vurderer forsyningsselskabet HOFOR. Alene i København kan der årligt spares energi for mere end 50 millioner kroner. Foto: Colourbox.

Kort om projektet

  • Lys, varme og strøm i bygninger udgør op mod 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug.
  • HOFOR vurderer, at der gennemsnitligt kan opnås energibesparelser på 10 procent ved at optimere varmeanlæggene i større københavnske ejendomme og styre dem mere hensigtsmæssigt. Det svarer til, at der kan spares 400 GWh pr. år alene i København, hvilket er mere end 20.000 parcelhuses årlige forbrug.
  • Hvert forår sætter HOFOR sammen med EnergiTjenesten fokus på varmebesparelser i de danske hjem og ejendomme med den landsdækkende kampagne sommerluk.dk.

Når det gælder energibesparelser i store ejendomme, er der stadig lavthængende frugter at plukke. Det er vurderingen hos Bygningsstyrelsen, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Københavns Universitet, Københavns Kommune og forsyningsselskabet HOFOR. Samlet tegner parterne sig for en bygningsmasse på over 7,4 millioner kvadratmeter, så der er potentiale for store energibesparelser.

I samarbejde har de store bygningsejere valgt at begynde med en fælles indsats i forbindelse med Sommerluk.dk-kampagnen, der løber i maj, og hvor der netop sættes fokus på styring og optimering af varmeforbruget. I alt for mange bygninger spildes der forsat varme i sommermånederne, uden at der er et egentlig behov. Det giver overflødigt høje varmeregninger og CO2-udslip.

Vi er nødt til også at se på det spild, der er i vores bygninger for at kunne efterleve regeringens energisparemål, som for statens vedkommende er 14 procent inden udgangen af 2020.

Bjarne Dalgaard, teknisk konsulent hos Bygningsstyrelsen.

– Vi er nødt til også at se på det spild, der er i vores bygninger for at kunne efterleve regeringens energisparemål, som for statens vedkommende er 14 procent inden udgangen af 2020. Derfor er vi glade for dette samarbejde, hvor vi i første omgang sætter fokus på sommerlukning i de store bygninger og som et næste skridt fokuserer på det energispild, som produktionen af varmt brugsvand udgør i mange af de store ejendomme, lyder det fra teknisk konsulent hos Bygningsstyrelsen, Bjarne Dalgaard.

Gode resultater

Bygningsstyrelsen, der administrerer en meget stor bygningsmasse i hele landet, støttede allerede sidste år op om Sommerluk.dk-kampagnen og med gode resultater. Bjarne Dalgaard er ikke i tvivl om det fornuftige i god videndeling og bredt samarbejde mellem de store ejendomsejere.

HOFOR vurderer på baggrund af erfaringer fra de senere år, at man i en gennemsnitlig kontorejendom kan opnå energibesparelser på 10 procent alene ved at optimere fjernvarmeanlæggene. Det svarer til, at der i de større københavnske ejendomme samlet set kan spares i nærheden af 400 GWh pr. år, hvilket er mere end 20.000 parcelhuses årlige varmeforbrug, og svarer til mere end 50 millioner kroner.

– Der er store besparelser at hente ved energistyring. Derfor er dette samarbejde utroligt vigtigt. Det første skridt bliver et fælles fokus på at sommerlukke og synliggøre energiforbruget til det varme brugsvand. Her sidder de driftsansvarlige med nøglen til besparelserne, og alene det at kende sin ejendoms energiforbrug har stor værdi, for det giver det bedst mulige udgangspunkt for at gå i gang med at styre energien i bygningen mere intelligent, siger projektleder Jimmi Eiberg fra HOFOR.

Særlige forholdsregler

Både Københavns Universitet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme arbejder allerede med energistyring, så begge steder falder det naturligt at indgå i en fælles indsats i forbindelse med Sommerluk.dk-kampagnen. Teknisk chef hos Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Rasmus Byskov, er således med på den fælles indsats, selv om styrelsens ejendomme kræver omtanke.

– Ejendommene i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme er kendetegnet ved deres helt særlige kulturhistoriske betydning og anvendelse. Derfor må vi tage særlige forholdsregler, når det kommer til indeklimaet. Men vi sætter ind, hvor det er muligt og henter dermed en økonomisk gevinst, som kan være med til at sikre endnu bedre bevare af vores kulturarv, forklarer Rasmus Byskov.

Gevinster på flere fronter

Også projektleder Lars Kristensen hos Københavns Universitet Science vil sikre, at flere af universitetets bygninger sommerlukker for varmeanlæggene og dermed henter klimagevinster og bedre økonomi hjem.

– Ikke alle vores ejendomme har umiddelbart mulighed for at sommerlukke. Det skyldes måden, de bruges på. Men vi benytter samarbejdet til at få gang i sommerlukning af de første par ejendomme, så vi disse steder sikrer både besparelser på vores varmeregning og mindre belastning af klimaet, siger Lars Kristensen.

Københavns Kommune har også fået øje på, at man kan skabe store besparelser med en forholdsvis lille indsats.

– Hos Københavns Kommune støttede man også sidste år op om sommerluk-kampagnen gennem en intern kampagne for skoler og daginstitutioner, med gode resultater. I år opfordrer vi alle andre kommunale institutioner, hvor det er muligt, til at sommerlukke, udtaler enhedschef Pernille Bahnson fra Københavns Ejendomme.

Eremitageslottet hører under Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, som også indgår i en fælles indsats i forbindelse med Sommerluk.dk-kampagnen. Foto: Colourbox.
Eremitageslottet hører under Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, som også indgår i en fælles indsats i forbindelse med Sommerluk.dk-kampagnen. Foto: Colourbox.

Relateret indhold