Fælles energiprogram med gode resultater

Gennem tre år har Region Sjælland og 12 kommuner samarbejdet om et ambitiøst energiprogram for egne bygninger. Programmet sluttede 1. marts med et godt resultat.
Region Sjælland og 12 sjællandske kommuner har arbejdet sammen om programmet. Foto. Colourbox.
Region Sjælland og 12 sjællandske kommuner har arbejdet sammen om programmet. Foto. Colourbox.

I løbet af de tre år, som programmet varede, er der gennemført næsten 1.000 konkrete energiprojekter til en samlet udgift på 528 millioner kroner. Der er gennemført efterisolering af tage og vægge, udskiftning af døre og vinduer, forbedring af tekniske installationer og etablering af VE-anlæg som solceller og jordvarme.

Indsatsen har ført til energibesparelser på knap 52.000 MWh/år og en årlig CO2-reduktion på 12.000 tons.

EU’s ELENA-ordning har støttet programmet med 90 procent af udgifterne til programsekretariat og eksterne rådgivere, der har hjulpet med at forberede investeringerne i energibesparelser og vedvarende energi.

Selve investeringerne på godt en halv milliard kroner er hovedsageligt finansieret af lån, der bliver betalt tilbage via de sparede energiudgifter. Region og kommuner har således ikke selv skulle finde pengene, men har kunnet gennemføre det omfattende program uden at hive penge op af kassen.

Med investeringerne er der foruden energibesparelser og mindsket CO2-udledning opnået erfaringer og viden, som vi gerne vil dele med andre.

Mere end energibesparelser

Man skal ikke blot se på den simple tilbagebetalingstid for et projekt, når man skal vurdere, om det kan betale sig at gennemføre det.

Lang tilbagebetalingstid udelukker nødvendigvis ikke, at et projekt gennemføres. Et helhedssyn på tiltagene kan vise, at de afledte effekter ender med, at tiltaget alene eller sammen med andre kan give en væsentligt højere forrentning.

Efterisolering af klimaskærmen og udskiftning af vinduer vil for eksempel bidrage til bedre komfort for brugerne i form af mindsket træk og kulde. Ligesom det kan give muligheder for en ændret opvarmningsform, da effektbehovet mindskes væsentligt.

Tiltagene vil også betyde en reduktion af vedligeholdelsesomkostningerne og en forlængelse af bygningens levetid – altså en forøgelse af bygningens samlede værdi.

Det er således vigtigt, at bygherrer ikke kun ser på tilbagebetalingstiden, men anlægger et mere helhedsorienteret perspektiv på energibesparelser. En grundig helhedsorienteret gennemgang af en ejendom vil kunne vise muligheder, som ikke vil blive fundet via en energimærkning eller en traditionel 1:1 gennemgang.

Den rigtige rådgivning

Læren fra det fælles program er, at man får den bedste rådgivning ved at bruge tid på at definere rådgiveropgaven så præcist som muligt. Det kræver, at man er i god tid, samt at man ved, hvad man har brug for.

Når det først er klart hvilken rådgivning, der er brug for, er det ret enkelt at udbyde rådgiveropgaven. Dermed kan man vælge den økonomisk mest fordelagtige rådgiver.

De gode erfaringer fra programmet har ført til, at Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Aarhus Kommune nu også er i gang med tilsvarende ELENA-programmer. Samlet set vil disse programmer føre til energieffektiviseringer for over to milliarder kroner i regioner og kommuner. Ud over store energibesparelser og CO2-reduktion opnås også en øget beskæftigelse i byggebranchen, svarende til cirka 3.000 årsværk.

Det er vigtigt, at bygherrer ikke kun ser på tilbagebetalingstiden, men anlægger et mere helhedsorienteret perspektiv på energibesparelser. Foto: Torben Jastram.
Det er vigtigt, at bygherrer ikke kun ser på tilbagebetalingstiden, men anlægger et mere helhedsorienteret perspektiv på energibesparelser. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold