EU-krav om energisyn i virksomheder

500 danske virksomheder skal gennemføre energisyn hvert fjerde år - virksomhederne lurepasser.
Virksomhedernes energisyn gælder blandt andet bygninger, hvor ventilation, varme og produktion skal energisynes. Foto: Colourbox.
Virksomhedernes energisyn gælder blandt andet bygninger, hvor ventilation, varme og produktion skal energisynes. Foto: Colourbox.

EU krav om energisyn

  • Reglerne gælder for virksomheder med mindst 250 ansatte, hvor ét af følgende økonomiske kriterier er opfyldt:
  • – Virksomheden har en årlig omsætning på mindst 370 millioner kroner
  • – Virksomheden har en årlig balance på mindst 320 millioner kroner
  • Reglerne kan opfyldes på 3 måder:
  • 1-Energisyn hvert fjerde år
  • 2-Certificeret energiledelse
  • 3-Certificeret miljøledelse med tillæg i energi
  • Prisen på energisyn er ikke fast, men afhænger af virksomhedens størrelse og art.
  • De nye krav er del af EU’s direktiv om energieffektivisering, der skal bidrage til, at EU opnår sit mål om 20 procents reduktion af energiforbruget i 2020.

EU-lovkrav pålægger større virksomheder at få gennemført energisyn på energiforbrug til transport, proces og bygninger. Kravene omfatter virksomheder med mindst 250 ansatte og en omsætning på mindst 370 mio. kr. eller en balance på mindst 320 mio. kr.

Energisynet skal foretages af certificerede rådgivere, som kortlægger energiforbruget i virksomheden og udpeger potentielle besparelsesmuligheder.

Det vil nok fremme processen, hvis Energistyrelsen oplyser, hvilke sanktioner, der kan blive tale om.

Seniorprojektleder Anne Svendsen Viegand Maagøe

– Tidligere fik virksomheder foretaget energisyn frivilligt, men i dag er det et lovkrav for de store virksomheder. Det er stadig frivilligt, om man vil udføre de energioptimeringer, som man finder frem til ved energisynet, siger energikonsulent hos Alectia, Margit Raaby Laursen.

Energisynet skal udføres inden d. 5. december 2015 og derefter hvert fjerde år.

Virksomhederne lurepasser

Selvom fristen for udførelse af energisyn er nær, har få virksomheder taget initiativ til energisyn. Seniorprojektleder Anne Svendsen hos Viegand Maagøe mener, at det skyldes en stadig usikkerhed om selve indholdet af et energisyn samt uafklarede spørgsmål med hensyn til sanktioner for ikke at opfylde kravene.

– Det vil nok fremme processen, hvis Energistyrelsen oplyser, hvilke sanktioner, der kan blive tale om, samt tager initiativ til en fælles kampagne om, hvad et energisyn er og hvad man kan få ud af det, siger hun.

Kim Enevoldsen fra Siemens A/S kender til vigtigheden af klare retningslinjer omkring sanktioner, når der stilles nye krav til virksomhederne. Han tvivler på effekten af kravene til energisyn, hvis der ingen konsekvenser er for at ignorere dem. Han mindes en lignende situation ved indførelsen af det lovpligtige ventilationseftersyn, hvor uklarhed om sanktioner resulterede i manglende handling fra entreprenørenes side.

Priskrig og fald i kvalitet

Der er fri prisdannelse på energisyn, og konsulenterne frygter derfor, at virksomhederne vælger energirådgivning efter pris frem for kvalitet. Det vil i sidste ende bringe dårligere resultater for virksomhedernes besparelser og for miljøet.

– Udfordringen bliver at holde fokus på at få kvalitet og værdi for pengene. Samtidig er det en udfordring for konsulenterne og Energistyrelsen at formidle, at energisynet er en god investering, og ikke bare endnu et besværligt lovkrav, siger Anne Svendsen.

EU lovkrav pålægger større virksomheder at få gennemført energisyn på energiforbrug til transport, proces og bygninger. Foto: Colourbox.
EU lovkrav pålægger større virksomheder at få gennemført energisyn på energiforbrug til transport, proces og bygninger. Foto: Colourbox.

Relateret indhold