Tre byggerier er nomineret til In-situ Prisen 2015: Navitas i Aarhus, Den Hvide Rambla ved Novo Nordisk i Bagsværd samt DSV’s nye hovedsæde i Hedehusene.
In-situ Prisen uddeles af Dansk Beton Fabriksbetongruppen og gives til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale.
Løsningerne viser, at in-situ betonens fordele gælder, hvad enten vi taler om bygning eller landskab.
Jesper Gottlieb Kreativ direktør, Gottlieb Paludan Architects
– Årets tre nominerede byggerier er funktionelle og elegante løsninger, som spænder vidt og præsenterer in-situ betonens formbarhed og smukke finish på bedste vis. Samtidig viser løsningerne, at in-situ betonens fordele gælder, hvad enten vi taler om bygning eller landskab, siger formand for bedømmelseskomitéen, Jesper Gottlieb fra Gottlieb Paludan Architects.
Navitas ved havnefronten i Aarhus
Mere end 2.000 studerende, undervisere og erhvervsdrivende har deres daglige gang i Navitas, som har hjemme på havnefronten i Aarhus. Bygningen huser Ingeniørhøjskolen, Maskinmesterskolen og Incuba Science Park og rummer uddannelse, udvikling og erhverv med fokus på energi. Navitas er samtidig Danmarks største lavenergibyggeri til omkring en milliard kroner.
I foyerområdet ses in-situ støbte vægge og slebet in-situ støbt gulv. Der er desuden støbt “svævende” vægge i form af meget massive 1,5 meter høje in-situ støbte bjælker. Udendørs er facaden i stueplan ligeledes in-situ støbt. Aarhus Kommune er medbygherre med et offentligt parkeringsanlæg på 450 pladser. Navitas er tegnet af Kjær & Richter og Christensen & Co. med A. Enggaard A/S som entreprenør.
Den Hvide Rambla i Bagsværd
En af adgangsvejene til Novo Nordisks ny hovedkvarter i Bagsværd er gennem en lille, nyanlagt park ad en cirka 100 meter lang, hvid betonsti, der er et meget specielt stykke betonarbejde. Stien – som også kaldes Den Hvide Rambla – er udført som en stor, sammenhængende betonplade med skiftevis glittede og kostede felter og med masser af organiske bugtninger, plantehuller, dobbeltkrumme kanter og specialfremstillede plinte. Betonpladen er støbt på stedet, og en række håndbyggede forme har sikret en høj finish i alle detaljer.
Den store udfordring har været at støbe en så stor betonplade uden at dele betonen op med fuger for at undgå revner, hvilket er den normale fremgangsmåde. Bygherren ønskede ikke fuger i betonen, så SLA Landskabsarkitekter, der har tegnet parken, bad den rådgivende ingeniør Alectia om at projektere et omfattende system af kraftig armering til den store betonplade. MT Højgaard har været entreprenør.
DSV’s hovedsæde i Hedehusene
700 medarbejdere får deres dagligdag i DSV’s nye hovedsæde i Hedehuse, som er karakteriseret ved et lyst, enkelt og moderne udtryk, der understreger funktionalitet og åbenhed. Domicilet består af et kompakt atriumhus og en terminal tegnet af PLH Arkitekter A/S. Det er et byggeri med vægt på funktionalitet, som samtidig har en grøn profil.
Byggeriet er primært udført i in-situ støbt beton i stueetagen med indvendige skift i terrænniveau, herunder en trappe samt en særlig in-situ støbt skranke, store plantekummer og siddemøbler. Udendørs belægninger er in-situ støbte med kostede overflader. DS Stålkonstruktion har været entreprenør.
In-situ Prisen blev uddelt første gang i 2004, og årets vinders afsløres den 10. marts på årets Bæredygtig Beton Konference i København. Tidligere modtagere af In-situ Prisen tæller blandt andet Moesgaard Museum ved Aarhus, Den Blå Planet i Kastrup og Skateparken i Fælledparken, København.