Ung trio tegnede arkitektskole over julebord og Skype

Aarhus' nye arkitektskole begyndte som et juleeventyr skabt af tre nyuddannede arkitekter efter arbejdstid og på tværs af Atlanterhavet. Nu gør Vargo Nielsen Palle klar til næste fase.
Jonas Snedevind Nielsen, Brian Vargo og Mathias Palle i gang med arbejdet. Foto: Oliver Mumm.
Jonas Snedevind Nielsen, Brian Vargo og Mathias Palle i gang med arbejdet. Foto: Oliver Mumm.

Ny arkitektskole i Aarhus

  • Arkitektskolen Aarhus’ nye bygning skal opføres på Godsbanearealerne i Aarhus. New Aarch er titlen på konkurrencen om at tegne bygningen, som blev vundet af et team bestående af Vargo Nielsen Palle med flere.
  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Kunde: Arkitektskolen Aarhus
  • Bygherrerådgiver: SlothMøller, NORD Architects, Arkitema, og A2
  • Rådgiver: Vargo Nielsen Palle, ADEPT, Rolvung og Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult, Steensen Varming og Lendager Arkitekter
  • Budget: 277 mio. kr.
  • Areal: 12.500 kvm. samt option om yderligere 2.500 kvm.
  • I brug: 2020

Brian Vargo, Jonas Snedevind Nielsen og Mathias Palle var egentlig klar til at holde juleferie. Men så kom nyheden. Konkurrencen om at tegne den nye arkitektskole i Aarhus blev annonceret op mod julen 2015, og det fik de tre venner og arkitektkolleger til at stoppe op midt i juleøl og gaveræs.

– Det var sådan en opgave, der havde ligget og ulmet i arkitektbranchen, og folk talte om, hvornår udbuddet ville komme, fortæller 30-årige Mathias Palle.

Det gode ved vores manglende erfaring er måske, at der ikke er noget, der hedder plejer.

Jonas Snedevind Nielsen

En juleaftale

I 2012 mødtes trioen første gang i den københavnske tegnestue JaJa Architects. Nielsen og Palle var i praktik, amerikanske Vargo ansat. De blev venner og holdt kontakten, også selvom Brian Vargo, 29, siden rejste tilbage til USA for at læse videre. I julen 2015 besøgte Brian Vargo Danmark, og de tre lavede en aftale over julebordet.

– Selvfølgelig stiller man ikke op til noget uden at ville vinde. Men beslutningen om at aflevere et bud som trio handlede lige så meget om at holde kontakten med hinanden ved lige. Og fordi det var sjovt. Det gav vi hinanden håndslag på, fortæller Jonas Snedevind Nielsen, 29.

Siden fulgte nogle hektiske måneder. Udfordringen var at få buddet klar til første, åbne del af konkurrencen, side om side med andre fultidsforpligtelser. Det blev til mange lange timer efter arbejdstid og transatlantiske Skype-samtaler.

– Vi arbejdede i forskellige tegnestuer dengang, så det var et arbejde henover køkkenbordet. Mathias og jeg tog på arbejde fra 9 til 17. Derefter kunne vi to sammen eller hver for sig arbejde med projektet. Og mellem 23 og midnat fik Brian fri fra sit arbejde i New York. Så tog vi en dialog over Skype, inden vi gik i seng, og han arbejdede videre. Det var egentlig meget lækkert at vågne op til, at projektet havde skubbet sig lidt, husker Jonas Snedevind Nielsen.

Trioen gik siden videre fra den åbne idékonkurrence til den indsnævrede, lukkede del. Et år efter håndslaget, lige inden juleferien 2016, kom så opringningen fra Bygningsstyrelsen. De tre forholdsvis nyuddannede arkitekter havde vundet den internationale arkitektkonkurrence om at bygge en ny arkitektskole i Aarhus. Foran etablerede, store navne som BIG. Mathias Palle tog telefonen.

– Jeg skulle have forklaret det et par gange, før jeg forstod beskeden. Det var en ret vild nyhed at få. Og det blev en ret vild fredag aften, kan jeg godt afsløre.

Udvidet team

Julen 2017 byder, akkurat som de to forgangne år, på nyt omkring Arkitektskolen. Mandag den 18. december var der således frist for ansøgninger til udbuddet af totalentreprisen for byggeriet. Vargo Nielsen Palle er, udover at være hovedpersonernes efternavne, i mellemtiden også blevet navnet på en tegnestue. Teamet, der vandt projektkonkurrencen, består desuden af ADEPT, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming og Lendager Arkitekter. De fortsætter arbejdet sammen med udgangspunkt i laboratorietanken for at skabe en ny arkitektskole via en åben proces uden foruddefinerede dogmer.

– Vi har været land og rige rundt for at finde ud af, hvem der kunne passe i konstellationen. Vi har ledt efter folk, der kan bidrage til videreudviklingen af vores koncept, fortæller Mathias Palle. Han suppleres af Jonas Snedevind Nielsen:

– Ved at bruge hinandens forskellige faglige kompetencer skaber vi et bedre projekt, end hvis vi tre bare sad for enden og slog de store streger. Det er den tværfaglige proces, som vi er interesseret i, og som vi mener skaber større holistisk værdi for et projekt.

Tilføjelsen af mere erfarne kræfter skal ikke opfattes som vandet, der fortynder trioens koncentrerede, ungdommelige gåpåmod og erfaringsmæssige råhed. For medskabelse er metoden i arbejdet frem mod overdragelsen i 2020. Blandt andet fordi Bygningsstyrelsens projektmodel lægger op til, at entreprenøren kommer tidligt ind i processen.

– Det gode ved vores manglende erfaring er måske, at der ikke er noget, der hedder plejer. Det klassiske ville være, at arkitekterne gør deres arbejde først, så regner ingeniørerne tingene på plads, og entreprenøren bygger huset. Sat lidt på spidsen ønsker vi at skubbe kompetencerne sammen, så alle starter samtidig. Vi skal bruge hinandens viden til at imødegå de problemer, vi allerede nu kan forudsige, fremfor at vente til de opstår, siger Jonas Snedevind Nielsen.

Giv den gas

Medskabelse er metoden i det arbejde, der pågår nu. Og det er kongstanken i det liv, den nye arkitektskole er designet til at rumme. Den skal være en ramme for videre udvikling. Mellem arkitektstuderende, iværksættere og civilsamfund. Værkstederne i den nye skole vender således ud mod værkstederne på Institut for (X) og Godsbaneanlægget for at indbyde til samarbejde på tværs af miljøerne. Auditorierne og biblioteket kommer til at vende ud mod Carl Blochs Gade, som skal blive til en ny bygade, for at give almindelige borgere adgang.

– Det kunne være sjovt, når nøglerne er givet til Arkitektskolen, at arbejdet fortsætter. Vi har givet en ramme med kæmpe volumener og dobbelthøje rum, som de kan indrette på med 15 meter til loftet, siger Jonas Snedevind Nielsen, mens Mathias Palle nikker.

– De kan jo bare den give den gas. Og det håber jeg også, at de gør.

Sådan kommer den nye arkitektskole til at se ud udefra. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Sådan kommer den nye arkitektskole til at se ud udefra. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Godsbanearealet udvikler sig i disse år. Arkitektskolen bliver en central tilflytter. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Godsbanearealet udvikler sig i disse år. Arkitektskolen bliver en central tilflytter. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Med 15 meter fra gulv til loft er der lagt op til eksperimenter i den nye bygning. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Med 15 meter fra gulv til loft er der lagt op til eksperimenter i den nye bygning. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Nye tværgående samarbejder kan opstå mellem Arkitektskolens elever og eksempelvis Institut for (X). Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Nye tværgående samarbejder kan opstå mellem Arkitektskolens elever og eksempelvis Institut for (X). Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Den nye arkitektskole bliver en rå ramme til videre udvikling. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.
Den nye arkitektskole bliver en rå ramme til videre udvikling. Visualisering: Vargo Nielsen Palle og ADEPT.

Relateret indhold