To-i-en løsning sikrer tilgængelighed

FlexStep fungerer både som almindelig trappe og som lift for kørestolsbrugere.
Da Københavns Byret blev renoveret, var der både behov for og krav om en trappe og en lift på grund af store niveauforskelle i bygningen. Foto: Grønbech.
Da Københavns Byret blev renoveret, var der både behov for og krav om en trappe og en lift på grund af store niveauforskelle i bygningen. Foto: Grønbech.

Den danske virksomhed Liftup A/S har lavet en løsning, der kan komme en del af udfordringen med tilgængelighed i bygninger til livs. Det drejer sig om FlexStep, der fungerer både som almindelig trappe og som lift for kørestolsbrugere. Det fortæller Liftup i en pressemeddelelse.

Fysisk tilgængelighed er en udfordring i mange byggerier på trods af en klar lovgivning på området. Det mener Danske Handicaporganisationer (DH).

– Fysisk tilgængelighed er essentielt for, at vi kan inkludere mennesker med handicap. Vi oplever, at tilgængelighed især er et problem i ældre bygninger. Lovgivningen prøver at fremtidssikre byggeriet. Men vi slæber stadig rundt på mange gamle bygninger, som ikke er tilgængelige og ikke bliver det lige med det samme, siger Thorkild Olesen, formand for DH.

– Vi har udmærkede regler på området, men vi savner, at der bliver fulgt ordentligt op på, om bygningsreglementet bliver overholdt på tilgængelighedsområdet. Vi oplever, at det kniber for kommunerne at føre tilsyn med tilgængeligheden, og at de giver dispensation for det regelsæt, der skal fremtidssikre bygningerne i forhold til tilgængelighed, fortsætter han.

Gennem dialog forsøger DH at bygge bro til byggebranchen og adressere, hvorfor tilgængelighed har så stor betydning.

– Jeg holdt for nylig oplæg for nogle af vores kommende arkitekter på Kunstakademiets Arkitektskole om, hvad tilgængelighed i byggeri betyder for at inkludere en stor gruppe af mennesker i Danmark. De havde mange spørgsmål, og det resulterede i en god faglig diskussion. Det er vigtigt, at byggeriets parter får øjnene op for, hvad tilgængelighed betyder i praksis, siger Thorkild Olesen og pointerer, at manglende tilgængelighed forhindrer mennesker med handicap i at have et socialt og aktivt liv.

Pladsmangel sætter rammerne

H+Arkitekter er en af de aktører i byggebranchen, der ofte varetager renoveringer af ældre bygninger, hvor tilgængelighed er i fokus under hele processen.

– Vi oplever et stigende fokus på tilgængelighed blandt vores kunder og i branchen. Vi står med den udfordring, at der i ældre bygninger tit er store niveauforskelle mellem gadeplan og bygninger og også niveauforskelle inde i bygningen. Der er sjældent meget plads til at lave tilgængelighedsløsninger. Som arkitekter må vi være kreative og se muligheder frem for udfordringer, forklarer Jesper Wegener, arkitekt og partner i H+Arkitekter. Han tilføjer:

– Vi har fokus på at lave tilgængelighedsløsninger, så det virker som en naturlig del af bygningens interiør. Det er vigtigt for brugerne af bygningen, så det føles værdigt, når de gør brug af tilgængelighedsløsningerne.

H+Arkitekter varetog ombygningen af Københavns Byret, hvor to funktioner skulle lægges sammen både organisatorisk og fysisk. Netop pladsproblemer og store niveauforskelle satte rammerne for ombygningen og tilgængelighedsløsninger.

– Vi skulle både have en trappe og en lift, men der var ikke plads til begge dele. Vi fandt en løsning, som fungerer som begge dele. En FlexStep, hvor trappen laves om til en lift, når brugeren aktiverer funktionen. FlexStep’en er tilpasset det øvrige interiør med blandt andet trælister i den farve, vi ønskede. Tilgængelighedsløsningen fik derfor samme høje kvalitetsniveau som resten af det arbejde, vi havde lavet, siger Jesper Wegener.

Integreret med arkitekturen

Museum Østjyllands afdeling i Grenaa findes i en fredet fleretagers købmandsgård fra starten af 1700-tallet. Trods fredede rammer har det været en målsætning at skabe Danmarks mest tilgængelige museum.

– Mere end 10 procent af danskerne har funktionsnedsættelser, og for dem kan det være svært at komme på museum. Vores udstillinger formidler vores kulturarv, og vi ønsker at have nogle rammer, der gør vores udstillinger tilgængelige for alle. Da vi bor i en fredet bygning, har vores målsætning været en udfordring, men det er alligevel lykkedes at skabe et tilgængeligt museum med respekt for de gamle bygninger, fortæller museumschef ved Museum Østjylland, Jørgen Smidt-Jensen.

Hos nogle af Museum Østjyllands besøgende har en af museets tilgængelighedsløsninger, FlexStep, vakt stor begejstring. Det skyldes, at den er integreret i bygningens øvrige arkitektur og ikke syner af at være et hjælpemiddel for mennesker med funktionsnedsættelse.

– Museets tilgængelighed betyder, at vi kan få en oplevelse på lige fod med andre. Ved en af etageovergangene er der installeret en FlexStep, som er en trappe, der kan laves om til en lift ved behov. Det er en smuk, diskret løsning, der tager hensyn til bygningens originale stil, og som både kørestolsbrugere og gående kan bruge, forklarer Vibeke Pagh, der er kørestolsbruger.

Sammen med Jack Mikkelsen har hun etableret hjemmesiden komblot.dk med tilhørende Facebook-side, og de to arbejder desuden på at få en blog op at stå. Jack Mikkelsen er også kørestolsbruger, og sammen rejser de rundt i Danmark og anmelder tilgængelighed på for eksempel museer, restauranter, biografer og hoteller.

– Når tilgængelighedsløsninger integreres med det øvrige interiør, føler man sig mere velkommen. Som kørestolsbrugere bliver vi også ærgerlige, hvis tilgængelighedsløsninger er grimme og bastante og ikke tager hensyn til den originale arkitektur. Mulighederne findes for at gøre bygninger tilgængelige uden at gå på kompromis med arkitekturen, siger Jack Mikkelsen. Hans test af FlexStep er blevet filmet af Vibeke Pagh og lagt på Kom Blots Facebook-side.

I private hjem

Niveauforskelle i bygninger kan også blive en udfordring i private hjem af ældre dato. Det måtte Birthe Top og hendes mand, Søren Top, sande. Søren Top blev ramt af en blodprop, som gjorde ham lam i venstre side og kørestolsbruger.

– Vi har et stort hus på to etager fra 1898, og pludselig kunne min mand kun være i stueetagen. Derfor måtte vi indrette os med soveværelse og badeværelse i baghuset. Men fra huset til baghuset var der en trappe med tre trin. Vi var nødt til at finde et hjælpemiddel, så min mand kunne få adgang til baghuset, forklarer Birthe Top og fortsætter:

– Kommunen foreslog først en rampe, men det var ikke optimalt. I stedet fik vi installeret en FlexStep, som blev tilpasset vores hjem. Trinene er beklædt med samme granitfliser som gulvet. Gæster tror, at det er en ganske almindelig trappe og kan ikke se, at den også fungerer som en kørestolslift til min mand. Det betyder meget for os, at vi kan bevare vores hus nogenlunde, som det var, trods de store, pludselige ændringer i vores liv.

FlexStep kan laves om fra trappe til lift, hvis en kørestolsbruger skal fra byrettens venteværelse til den øvrige del af bygningen. Foto: Grønbech.
FlexStep kan laves om fra trappe til lift, hvis en kørestolsbruger skal fra byrettens venteværelse til den øvrige del af bygningen. Foto: Grønbech.

Relateret indhold