Fuld fart over Frederiks Plads

Til efteråret kan de nye beboere flytte ind i første etape af det næsten 50.000 kvadratmeter store byggeri i Aarhus Midtby.
Senior projektchef Ib Høgsberg, NCC Construction, har stået med det daglige ansvar for byggeriet af Frederiks Plads siden januar 2015. Foto: Torben Jastram.
Senior projektchef Ib Høgsberg, NCC Construction, har stået med det daglige ansvar for byggeriet af Frederiks Plads siden januar 2015. Foto: Torben Jastram.

Om Frederiks Plads

  • Størrelse: 48.500 kvm.
  • Udvikler: Bricks
  • Arkitekt: C.F. Møller
  • Ingeniør: Rambøll A/S
  • Totalentreprenør: NCC Construction

Midt i oktober afleveres de første boliger i etape 1 på Frederiks Plads – en helt ny og attraktiv blandet bydel med både boliger og erhverv, der opføres centralt i den jyske hovedstad på en placering, hvor DSBs gamle komponentværksted tidligere lå.

Dagens Byggeri besøger byggepladsen på en lidt regntung og grå martsdag. Men alligevel er det ikke svært at forestille sig, hvordan bebyggelsen vil summe af liv på de grønne pladser, der senere etableres mellem de enkelte bygninger.

… når vi er færdige om nogle år, så er en stor kompakt fabriksbygning blevet ændret til en flot og spændende arkitektonisk byplads med liv og miljø.

Senior projektchef Ib Høgsberg NCC Construction

Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet Frederiks Plads, som er tænkt som en attraktiv grøn oase med bytorve og bygninger, der binder bydelen Frederiksbjerg bedre sammen med havneområdet.

Etape 1 består af tre bygninger på syv-ti etager – samt tre etagers parkering under jorden – med samlet 150 lejligheder i den eksklusive ende af skalaen. Hele første etape er afleveret i løbet af februar 2018.

Frederiks Plads er oprindeligt projektudviklet af ejendomsselskabet Bricks, som i 2014 stod for nedrivningen af de gamle bygninger. Etape 1 er senere solgt videre til ejendomsselskabet Domis, og erhvervsdelen blev solgt til NCC. Sidstnævnte er samtidig totalentreprenør på hele Frederiks Plads-projektet.

Spunsning med gravemaskine

I spidsen for byggeriet står senior projektchef Ib Høgsberg, NCC Construction, som har været ansvarlig for byggepladsen siden januar 2015, hvor spaden gik i jorden. Og det har ikke været uden udfordringer for den erfarne projektchef.

– Først havde vi problemer med spunsningen, hvor nogle af spunspladerne måtte graves ned. Men de største udfordringer kom for alvor, da vi skulle montere jordankrene til at fastholde spunspladerne. Dette arbejde bevirkede nemlig, at der skete et eller andet, som fik grunden til at arbejde sig lidt opad. Efter flere forgæves forsøg måtte vi droppe de nederste jordankre – og i stedet besluttede vi at omprojektere kælderen, og det forsinkede naturligvis processen en del, fortæller Ib Høgsberg til Dagens Byggeri.

Disse udfordringer betød en forsinkelse på et lille års tid. Og det er fortsat den dag i dag lidt at et mysterium, hvorfor grunden satte sig opad. Men så er der noget til de fremtidige lærebøger på ingeniøruddannelsen.

– Heldigvis er alt siden gået efter planen, og det forventer jeg da også, at det vil gøre fremover, fastslår projektlederen.

24 etagers højhus

Næste etape er netop gået i gang. Her opfører NCC et såkaldt Company House – et kontorbyggeri på 4.600 kvadratmeter, der forventes afleveret og klar til indflytning sidst i 2018. Man stiler efter, at dette byggeri bæredygtighedscertificeres efter DGNB Guld-standarden.

Men der skal bygges meget mer. NCC bliver bygherre på endnu et kontorhus i Frederiks Plads. Og i januar blev det besluttet, at Bricks tilbagekøber den nordligste del af grunden fra NCC.

Her var oprindelig planlagt et erhvervsbyggeri på 19 etager. Men nu arbejder Bricks på at konvertere dette projekt til boliger i hele 24 etager. I alt bliver det til 250 boliger samt detailhandel i stueetagen på højhuset med samlet 22.000 etagemeter.

– Efterspørgslen efter de boliger, der allerede er opført på pladsen har været stor, og vi har stadig mange henvendelser fra folk, der ønsker at bo på Frederiks Plads. Derfor har det været naturligt at imødekomme efterspørgslen og søge at inddrage mere areal til boligformål på området, har direktør Martin Busk fra Bricks tidligere fortalt til Dagens Byggeri.

Ændringen fra erhverv til bolig kræver en ny lokalplan, og dette arbejde pågår i øjeblikket.

Minimerer generne

NCC har konstant omkring 70 mand på opgaven. Entreprenørvirksomheden varetager ud over byggeledelsen også råhusdelen med egne folk – støbning, elementer, pæleramning. De øvrige entrepriser varetages af underentreprenører.

– Det hele går rigtig godt, og vi overholder fint den korrigerede tidsplan. De største udfordringer er sådan set at få logistikken på plads. At få de store biler ind, uden at genere trafikken for meget. Vi forsøger virkelig at tage størst mulig hensyn til naboerne. Et byggeri af denne størrelse vil naturligvis komme til at genere nogle borgere i nogle perioder. Det er umuligt andet. Men når vi er færdige om nogle år, så er en stor kompakt fabriksbygning blevet ændret til en flot og spændende arkitektonisk byplads med liv og miljø, siger Ib Høgsberg.

En specialmaskine måtte hentes i Tyskland, da det blev nødvendigt at grave dele af spunsen ned i stedet for at slå den i. Foto: NCC.
En specialmaskine måtte hentes i Tyskland, da det blev nødvendigt at grave dele af spunsen ned i stedet for at slå den i. Foto: NCC.
Frederiks Plads er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.
Frederiks Plads er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.

Relateret indhold