Skandinavisk energiarkitektur oplever i disse år en øget international efterspørgsel og anerkendelse, og det kan mærkes hos Gottlieb Paludan Architects, der er specialiseret inden for blandt andet energi og forsyning.
I millionbyen Shenzhen i Kina designer Gottlieb Paludan Architects og Schmidt Hammer Lassen Architects verdens største affaldsfyrede kraftværk, og Gottlieb Paludan Architects modtog for nylig den prestigefyldte Leaf Award for designet af Københavns kommende, biomassefyrede kraftværksblok på Amager, BIO4. Senest er tegnestuens design af Stockholms nyåbnede biomassekraftværk, Värtaverket, blevet nomineret i to priskategorier ved MIPIM Awards 2017. Det oplyser tegnestuen i en pressemeddelelse.
Dansk-svensk samarbejde
Värtaverket, der er resultatet af et dansk-svensk arkitektsamarbejde, er nomineret i kategorierne Best Industrial & Logistics Development samt Best Innovative Green Building, hvor værket blandt skal konkurrere med projekter fra Foster + Partners, Henning Larsen Architects og Santiago Calatrava.
Värtaverket er blandt de største biomassefyrede kraftværker i verden og vil reducere Stockholms CO2-udslip med 126.000 tons per år. Det nye værk fyrer med restprodukter fra skovindustrien og producerer 750 GWh el og 1700 GWh varme pr. år, hvilket svarer til opvarmning af cirka 190.000 lejligheder.
Kurvede elementer
Kraftværkets facade er indhyllet i kurvede teglelementer. Beklædningsmaterialet refererer til de gamle industribygninger i området, og teglen giver det store, tekniske anlæg en varm, rødlig glød. Teglelementerne fungerer som lodrette lameller, der dækker anlæggets ydre og tillader fleksibilitet og foranderlighed i placeringen af de nødvendige åbninger i den bagvedliggende klimaskærm.
Årets MIPIM Awards uddeles ved et stort show under MIPIM-messen. Udover det dansk-svenske kraftværk, der som det eneste projekt er i finalen i to kategorier, er også tre danske projekter og et dansk-tysk projekt med i opløbet ved prisuddelingen i Cannes.
Bygherre på Värtaverket er Fortum AB.