Hvad gør man, når den lille baggård stort set aldrig rammes af solens stråler? Man løfter bare gårdrummet op i taghøjde. Det er nogenlunde det, der er sket for den klassiske københavnerejendom på hjørnet af Vendersgade og Nørre Farimagsgade nær ved Nørreport Station.
Her kan de 39 voksne og børn i andelsboligforeningen AB Nørre Farimagsgade 55/Vendersgade 14 nu nyde godt af en helt ny tagterasse, hvor de kan nyde solens stråler. Det fortæller Gaihede, som har været rådgiver på projektet, i en pressemeddelelse.
Fra den 222 kvadratmeter store tagterrasse er der 360-graders udsigt til Københavns tårne og højhuse. Fra Panum-instituttet i nord til Christiansborg og Marmorkirken den modsatte vej. Terrassen er bygget for et stramt og relativt beskedent budget.
Nanna Rubin Galløe og Therese Moltsen fra andelsboligforeningen er glade for deres nye “gårdrum”.
– Det er ret fantastisk at stå oppe på vores ejendom i dag og se ud over byen. Det har været en lang proces, men det har været det hele værd. Det giver os en helt særligt mulighed for at komme ud i luften, og skal nok blive et samlingssted for børn og voksne i hele foreningen, siger Nanna Rubin Galløe.
Facader førte til terrasse
Som relativ ny andelshaver og bestyrelsesmedlem blev Nanna Rubin Galløe inspireret af andre beboere til at undersøge idéen, som nu er blevet til virkelighed. Da hun blev bestyrelsesformand samarbejdede foreningen allerede med en “husrådgiveren” Gaihede, ingeniører og arkitekter, som skulle i gang med at renovere ejendommens facader i gården.
– Jeg talte med en rådgiver fra Gaihede om muligheden for at få en terrasse. Og de undersøgte mulighederne og kom med et forslag, fortæller Nanna Rubin Galløe.
Det var projektleder og bygningskonstruktør i Gaihede, Agica Hasanbegovic, der havde ansvaret for terrasse-opgaven.
– Det er vist en af de bedste beliggenheder for en tagterrasse af den størrelse. Vi havde et stort københavnertag at boltre den på. Det er i forvejen fladt på toppen. Så det var bare at lytte til bygherren og får det bedste ud det afsatte beløb. Og det var muligt at gøre det relativt billigt, da vi allerede havde stilladset oppe til facaderenoveringen, siger Agica Hasanbegovic.
Mange behov
Der var dog ikke alle, der var fyr og flamme på samme måde som rådgiveren. Der var modstand i foreningen, men terrassen blev stemt igennem, og nu da den står færdig, er stemningen blevet bedre.
– Opbakningen er større nu, efter de har set den færdige terrasse. Den er så stor, så der er mange muligheder. Der kan være legekrog med sandkasse, et køkken, og så er der plads til mange forskellige selskaber på samme tid, uden at de forstyrrer hinanden. Så terrassen kan tilfredsstille rigtig mange forskellige behov på samme tid, siger Therese Moltsen fra foreningen.
Nanna Rubin Galløe er enig. Hun glæder sig til indretningen af den, som arkitekt Rune Madsen fra Gaihede skal komme med et forslag til.
Projektet har været intenst, men hun roser samarbejdet med Gaihede. I et projekt som dette er det nødvendig med tæt kontakt omkring de udfordringer, som der skal tages stilling til, når der skal bygges innovativt, og det skal være inden for et budget.