På en hjørnegrund i Værløse er der for nylig åbnet en nybygget Netto-butik i gadeniveau, traditionelt opført i mursten og betonelementer. Byggeriet af Netto-butikken rummer også boliger ovenpå, som er opført i præfabrikerede, rumstore moduler. Dagligvarebutikken var planlagt på forhånd, og da Furesø Kommune blev præsenteret for idéen om at kombinere butikken med en boligoverbygning, så man det som en god mulighed for at forskønne et ellers nedslidt erhvervsområde med moderne, attraktive boliger. Det oplyser Cembrit og Prisme Arkitekter i en pressemeddelelse.
Fokus er opad
Det er Prisme Arkitekter i Aarhus, der har slået stregerne til byggeriet, og det var især tanken om at bygge opad i moduler, der lå bag planen for byggeprojektet i Værløse.
– Byområderne i dag bliver tættere og tættere, og derfor har vi i dette projekt haft stort fokus på at bygge i højden frem for arealet. Helhedsindtrykket bliver mere attraktivt, end hvis det blot var en normal dagligvarebutik – nu er det mere et helt hus. Det øger også værdien af boligerne at komme op i højden med lys, luft og god udsigt, siger arkitekt og indehaver af Prisme Arkitekter, Lars Christensen, der har designet og opført modulbyggeriet i Værløse for Jeudan.
Lette materialer
For at reducere vægten af boligerne og dermed antallet og størrelsen af søjler og bjælker i butiksniveauet, er der brugt lette materialer til både konstruktioner og beklædning. Bygningen omsluttes af en stor skærm, der inddækker gavlene, overdækker altaner og altangangen og samler hele udtrykket.
– Det var vigtigt for os, at det tunge udtryk skulle være i harmoni med det lette. Butikken udgør den tunge base, men det samlede byggeri synes let. Den mørke skærm indrammer boligerne og spiller elegant sammen med de lyse plader på udhæng og træbeklædningen på altanerne, siger Lars Christensen.
Stigende efterspørgsel
Til de varierende og meget krævende beklædningsformål blev der valgt gennemfarvede facadeplader fra Cembrit, både fordi pladerne i stort omfang kan monteres allerede på modulfabrikken, og fordi færdiggørelsen, tilskæringer og finish nemt kunne udføres på byggepladsen.
Som leverandør til byggebranchen oplever Cembrit også udviklingen inden for modulbyggeri i kraft af den stigende efterspørgsel på gennemfarvede facadeplader fra både arkitekter og entreprenører.
– I dag har de mange designmuligheder med lette facader været med til at bane vejen for, at flere tegnestuer ser det arkitektoniske potentiale med modulbyggeri. Men derudover kommer der også de mere praktiske fordele, som for eksempel at de gennemfarvede facadeplader er med til at minimere monteringstiden af byggeriet, fordi pladerne kan monteres på forhånd på fabrikken. Det giver entreprenøren et stort forspring på byggepladsen, som man ikke får ved for eksempel mursten, siger adm. direktør i Cembrit, Mogens Fisker.
Laves på fabrikken
Hos Prisme arkitekter har man, udover traditionelt byggeri, designet byggeprojekter i præfabrikerede moduler i over ti år. Modulerne til projektet i Værløse er bygget af BM Byggeindustri, som på forhånd udfører omkring 85 procent af udarbejdelsen i egne produktionshaller i Hobro, hvilket indebærer alt fra konstruktion og el-arbejde til montering af køkken og lamper. Også hårde hvidevarer installeres på fabrikken.
Modulerne transporteres herefter til byggepladsen i Værløse, hvor de sammenstilles og placeres på fugtsikrede fundamenter. De resterende 15 procent af udarbejdelsen, såsom sammenbygning og etablering af den nødvendige afstivning af konstruktionen og diverse montørarbejde, er blevet udført på stedet.
Vinder indpas
– Der hersker næppe tvivl om, at ideerne i modulbyggeriet vil vinde indpas i de kommende år, også i den del af byggebranchen, der ellers typisk opfører traditionelle byggerier, siger Lars Christensen.
For både Jeudan og Furesø Kommune har der været mærkbare fordele ved at vælge modulbyggeri frem for traditionelt byggeri, både hvad angår tid og penge.
– Modulbyggeriet har reduceret den samlede byggetid betydeligt, fordi størstedelen af byggeriet finder sted på fabrikken i Hobro. Faktisk blev modulerne i Værløse monteret på blot halvanden dag, hvilket var en stor, positiv overraskelse for kommunen. Derfor er der heller ingen byggefugt i modulerne, og risikoen for byggesjusk er minimeret. Dertil kommer naturligvis også, at den korte byggeperiode var med til at nedbringe udgifter til finansiering af byggeriet, siger Lars Christensen.
Boligbyggeriet og Netto-butikken stod færdigbygget i oktober 2015, og samtlige lejligheder var lejet ud pr. ultimo 2015.