Store projekter tiltrækker udenlandske entreprenører
En øget interesse fra særligt udenlandske entreprenører hjælper det danske marked med at undgå overophedning, lyder det fra Bygherreforeningen.
Realdania er en af de store bygherrer, som har benyttet sig flittigt af udenlandske entreprenører. Blandt andet har man samarbejdet med tyske Züblin ved opførelsen af BLOX på Christians Brygge i København. Arkivfoto: Niels Johan Juel Jensen.
– Den nye pipelineliste indeholder i alt 497 byggeprojekter med byggestart de kommende 12 måneder.
– Væksten i pipelinelisten for de store byggeprojekter er alene drevet af den private sektor, som har planlagte projekter for 7,9 mia. kr. mere end i august 2016. Den private sektor tegner sig dermed for hele 69 procent af den samlede byggepipeline
– Tallene for Region Midtjylland er vokset med 53 procent eller knap 5,5 mia. kr. Dermed er der byggeprojekter for 15,8 mia. kr. i Midtjylland
– I Region Hovedstaden er tallene vokset med 3,3 mia. kr. og det forventes nu, at der igangsættes store byggeprojekter for 36,3 mia. kr. i regionen de næste 12 måneder.
– I Region Sjælland er der planlagt projekter for 7,8 mia. kr. de kommende 12 måneder. Det er 750 mio. kr. mere end i august, hvilket svarer til en fremgang på knap 11 procent.
– I Region Syddanmark er pipelinen vokset med 7 procent siden august, og der er nu planlagt projekter for 10 mia. kr. i regionen.
– Region Nordjylland er den eneste region, hvor pipelinelisten er blevet markant mindre. Pipelinen in-deholder nu projekter for 4,9 mia. kr., hvilket er en tilbagegang på 1,6 mia. kr. siden august.
En nye opgørelse fra Byggepipeline.dk viser en markant fremgang af store byggeprojekter (minus anlægsprojekter) i Danmark på over 50 milloner kroner.
Der er lige nu planlagt 497 projekter til en værdi på hele 74,8 milliarder kroner. Det er en stigning på hele 8,5 milliarder siden august 2016, hvor den sidste opgørelse blev foretaget.
Det nytter ikke, at der kun er de samme tre eller fire entreprenører til de store projekter. Der skal være reel konkurrence på markedet.
Projektchef Peter Fangel Poulsen Realdania
Se video om byggepipeline.
– Der er vækst i antallet af de store byggerier. København står for halvdelen af alle de store byggeprojekter, men vi ser en stor fremgang i Region Midtjylland. Resten af landet holder et nogenlunde stabilt niveau, siger adm. direktør i Byggefakta, Jens Slott Johansen, der står bag data i Byggepipeline.dk på vegne af Bygherreforeningen
Øget interesse fra udlandet
Fremgangen øger interessen fra udlandet, lyder det fra både Invest in Denmark og Copenhagen Capacity, der begge forsøger at gøre Danmark attraktiv for udenlandske entreprenører og ingeniører.
– Vi deltager på konferencer rundt om i Europa, og vi er i løbende dialog med blandt andet tyske, hollandske, engelske, spanske og tyrkiske entreprenører i forhold til at etablere sig i Danmark. Interessen er stor. Særligt på de lidt mere specialiserede områder som for eksempel sygehusbyggeriet, siger direktør i Copenhagen Capacity, Claus Lønborg.
Han fortæller, at dialogen med udlandet baserer sig på de spændende væksttal.
– Første skridt er at præsentere dem for den samlede byggepipeline på det danske marked. Derefter formidler vi en dialog med de store bygherrer, siger direktøren.
Bygherrer efterlyser konkurrence
Interessen fra udlandet glæder de offentlige og private bygherrer. Nye spillere er afgørende for at markedet ikke overophedes.
– Vi har virkelig brug for de ekstra hænder og hoveder i branchen. Uden dem ville markedet have været endnu mere presset. Særligt kommer de nye entreprenører med stærkt tiltrængte styringskompetencer, men også med nye tilgange og metoder, som beriger hele byggeriet, fortæller Henrik L. Bang. direktør i Bygherreforeningen, der organiserer de offentlige og private bygherrer, som er ansvarlige for de store byggerier.
Han er dog bekymret for, om der kommer nok nye spillere på markedet, og om de kan få fodfæste. Derfor ser han det som meget positivt, at flere af Bygherreforeningens medlemmer allerede har gjort sig erfaringer med udenlandske spillere. Nye samarbejder tager tid at etablere.
Gode erfaringer
Realdania er en af de store bygherrer, som har benyttet sig flittigt af udenlandske entreprenører. Organisationen har ved flere lejligheder samarbejdet med tyske Züblin. Blandt andet ved opførelsen af BLOX på Christians Brygge i København. Desuden har Realdania erfaringer fra samarbejde med Lindner, Lödige og Metallbau Früh ligeledes fra Tyskland.
– Det er rigtig fint, at der kommer nye spillere til Danmark. Det nytter ikke, at der kun er de samme tre eller fire entreprenører til de store projekter. Der skal være reel konkurrence på markedet. Nogle af de udenlandske spillere, vi arbejder med, er meget store. Det er vores oplevelse, at de er gode til at stille krav, og det tvinger os til at tænke os om. Det hæver niveauet og det er godt, siger projektchef Peter Fangel Poulsen fra Realdania.
Henrik Rossen, projektdirktør i Ejendomsselskabet Axeltorv 2 P/S, der opfører Axel Towers midt i Køben-havn for blandt andet ATP Ejendomme, er enig. Han arbejder ligeledes sammen med Züblin:
– Vi har et rigtig godt samarbejde. Nu er vi selvfølgelig ikke helt færdige, men vi har ingen grund til at tro, at de sidste tre måneder ikke skulle forløbe ligeså positivt som de første knap tre år. Vi har gennem et tæt og konstruktivt samarbejde under både planlægning og udførelse skabt et byggeri i meget høj kvalitet og med stort set ingen uforudsete omkostninger, fastslår Henrik Rossen.
Region Hovedstaden står for halvdelen af de store byggerier i Danmark. Det forventes nu, at der igangsæt-tes store byggeprojekter for 36,3 mia. kr. i de kommende 12 måneder. Region Midtjylland oplever også en stor vækst på 53 pct. Kilde: Byggepipeline.dk