Højhus stiller store krav til logistikken

Med 29 etager fordelt på knap 100 meter vil Uptown 2200 udgøre Københavns højeste boligejendom. Det rekordhøje byggeri har stillet store krav til både logistik og montage af de 22.000 kvm Ytong-plader.
Uptown 2200 bliver knap 100 meter højt. Illustration: Arkitema.
Uptown 2200 bliver knap 100 meter højt. Illustration: Arkitema.

En minutiøst planlagt levering og montering af porebetonplader skal bidrage til at sikre, at opførelsen af Københavns højeste boligbyggeri, Uptown 2200, kommer til at skride hurtigt og effektivt frem.

Det er Ytong, der lever pladerne til byggepladsen, og placeringen på Ydre Nørrebro med tæt trafik og masser af mennesker har gjort logistikken til en særlig udfordring, hvor særligt pladsmangel er et problem.

– Den helt store udfordring i forbindelse med Uptown 2200 er pladsmangel. Der er næsten ingen lagerkapacitet på byggepladsen, så når vi leverer materialerne på det aftalte tidspunkt, er der bestilt krantid kort efter, så de næsten omgående kan løftes ind på etagedækkene og fordeles ud, hvor de skal bruges, siger distriktschef hos Ytong, Stephan Jonasson.

Små dimensioner

Uptown 2200 er tegnet af Arkitema og ventes at stå færdigt i 2018. Byggeriet kommer til at bestå af seks punkthuse i seks etager samt Københavns højeste boligejendom i form af et næsten 100 meter højt lejlighedstårn med 29 etager. I alt skal bygningskomplekset rumme cirka 500 boliger. Det betyder relativt små dimensioner og mange hjørner, og der er til byggeriet valgt Ytong Plader til opbygningen af lejlighedsskel for KPC, der er projektets hovedentreprenør.

De relativt små og mange lejligheder betyder, at der skal bruges mange byggeplader – nærmere bestemt 22.000 kvm i alt. Under de trange forhold på byggepladsen ville det være en ekstrem logistisk udfordring at få dem leveret i store vognlæs og dele dem op på stedet.

Uptown Nørrebros lejlighedstårn er et af en række efter danske forhold ualmindeligt høje boligejendomme, der er undervejs uden for det helt centrale København. Ud over på Nørrebro er der nye højhuse på vej i Carlsberg Byen, på Amager og ved Langelinie.

Bedre arkitektur

Hos Arkitema, der har tegnet Uptown Nørrebro og desuden er med i planlægningen af kommende højhuse i projektet Faste Batteri på Amager, ser arkitekt og seniorpartner Dorthe Keis en højere udnyttelse af arealerne som et af svarene på stor befolkningstilvækst i de store byer.

– De store byer er under pres, og der er voldsom mangel på ikke mindst studieboliger i bydele som Nørrebro i København. Men studerende udgør på mange måder en positiv ressource, og derfor kan det give god mening at skabe flere studieegnede boliger ved at udnytte pladsen i et byområde mere, end man hidtil har gjort, siger Dorthe Keis.

Hun forventer dog langt fra, at lokalpolitikerne i København ukritisk vil give adgang til udvikling af meget høje ejendomsprojekter.

– Der bliver stillet meget høje krav til arkitekturen i byggeprojekter, der stikker højt i vejret. Du får ikke lov til at bygge i højden med kedelige projekter. Det gør det dyrt at bygge højt i København, men betyder også, at bygherrer, arkitekter og rådgivere er nødt til at gøre sig umage og udvikle projekter, som er interessante, og det er godt for byen, siger Dorthe Keis.

Forskellige størrelser

Uptown Nørrebro til at bestå af lejligheder i størrelser varierende fra den helt lille kollegielejlighed til familie-egnede boliger til for eksempel gæsteforskere. Samlet ventes komplekset at få omkring 700 beboere. På øverste etage i højhuset indrettes en offentligt tilgængelig udsigtsplatform med udsigt ud over København.

Ytong har for kort tid siden leveret de første materialer til de første punkthuse, som er ved at blive opført. Herefter kommer det til at gå stærkt. Stephan Jonasson anslår, at halvdelen af arbejdet på punkthusene vil være færdiggjort omkring årsskiftet. Dermed kan montørerne være klar til at inddele det rå højhus i lejligheder, når det efter planen er klar til den arbejdsproces til foråret. Hele Uptown Nørrebro skal stå færdigt i 2018.

Illustration: Arkitema.
Illustration: Arkitema.

Relateret indhold