Byfornyelse giver København et løft

Gaihede hjælper med at realisere renoveringer, der ellers aldrig var blevet udført.
Gaihede er i fuld gang med de indledende tiltag på selve projektet efter at have hjulpet foreningen med at søge om byfornyelsesstøtte. Pressefoto.
Gaihede er i fuld gang med de indledende tiltag på selve projektet efter at have hjulpet foreningen med at søge om byfornyelsesstøtte. Pressefoto.

Fra sanering til bæredygtig byfornyelse

  • Byfornyelsesloven har baggrund i en række love, der strækker sig tilbage til Lov om Boligtilsyn og Sanering af usunde Bydele fra 1939. Dens formål var at bekæmpe usunde boliger og bydele. Ordet sanering betyder ‘at gøre sund’.
  • I 1983 trådte Byfornyelsesloven i kraft. Ordet byfornyelse skulle markere en afstand til begrebet sanering, der var blevet synonym for nedrivning.
  • Nu kom der fokus på renovering og optimering af de eksisterende bygninger. Fra hovedsageligt at have fokus på installering af toilet og senere bad i bylejligheder har blandt andet Københavns Kommune sat fokus på bæredygtige og energioptimerende renoveringsløsninger. I København hedder det Bæredygtig Byfornyelse.
  • I 2016 blev der uddelt 218 mio. kr. til byfornyelse i Danmark.

Byfornyelsesstøtten har betydet, at tusindvis af lejligheder i København er blevet bedre og sundere at bo i, og det har givet byens udseende og miljø et stort løft. Mange ejendomsejere ønsker støtte, men pengepuljen er begrænset, og mange opgiver tidligt, selv om de muligvis kunne have fået støtte. Her kan en rådgiver hjælpe med at analysere mulighederne og stå for ansøgningen samt selve renoveringen. Det oplyser Gaihede i en pressemeddelelse.

En af de renoveringer i København, hvor Gaihede Rådgivende Ingeniører & Arkitekter er inde over, er hos andelsboligforeningen AB Brorsonshus, der ligger på Henrik Rungs Gade. I foreningen er der 88 andele, og den har netop fået tilsagn om støtte til sit renoveringsprojekt, hvor det gamle københavnertag skal udskiftes. Der skal nye energirigtige vinduer i, og facaden skal delvis renoveres. Det er en renovering til godt 18 millioner kroner, hvor en tredjedel finansieres af byfornyelsen.

At vi får byfornyelsesstøtte betyder, at vi nu kan realisere projekter, som vi ellers var nødt til at udskyde dele af.

Louise Christine Hansen Næstformand, AB Brorsonshus

Nedslidt bygning

– At vi får byfornyelsesstøtte betyder, at vi nu kan realisere projekter, som vi ellers var nødt til at udskyde dele af. Vi har et nedslidt tag og utætte vinduer, som energimæssigt ikke er rentable. Nu kan vi få dem udskiftet, og det fremtidssikrer vores bygninger, siger næstformand i AB Brorsonshus, Louise Christine Hansen.

Da foreningen for et par år siden gik i gang med at realisere renoveringen af taget, kendte de godt til byfornyelsesstøtten, men både renoveringsvurdering og støtteprocessen var en stor udfordring.

– Der er jo ingen af os i bestyrelsen, der på den måde er inde i hverken byggeri og større renoveringsprojekter. Derfor var det en stor hjælp for os, at Gaihede kom ind over. De kunne identificere problemet og beskrive det korrekt i ansøgningen til byfornyelsen, fortæller næstformanden.

Gaihede har gennem tiden medvirket til en række sager inden for byfornyelse, lige fra badeværelsesinstalleringer i Istedgade til fundering af bevaringsværdige synkende bygninger ved Strøget samt energioptimering af karréer i Bredgade.

De aktuelle bygninger i AB Brorsonshus er fra omkring 1909 og har en bevaringsværdighed kaldet SAVE 3. Det medfører, at støtten bliver på en tredjedel af de støtteberettigede byggeomkostninger.

Svær proces

Det er projektleder og bygningsingeniør i Gaihede, Ulla Høyberg Damgaard Rømer, der har kørt sagen for AB Brorsonshus, og det har været et længere forløb.

– Det er svært at gennemskue for almindelige ejendomsejere, da der skal foretages relevante vurderinger og undersøgelser. Her er det nødvendigt at have en byggeteknisk indsigt og samtidig en forståelse for reglerne for byfornyelsen, siger rådgiveren.

Ansøgningsproceduren kræver en del, og det tvivler Ulla Høyberg Damgaard Rømer på bliver anderledes.

– Offentlige støttekroner skal jo fordeles så rigtigt og fair som muligt, og det medfører jo ofte en lidt tungere procedure, siger rådgiveren.

Der kan kun tildeles støtte én gang til ejendomme, så det er også vigtigt at få en helhedsvurdering af bygningen.

Med byfornyelsesstøtten følger også krav fra kommunens arkitekter. AB Brorsonshus skal blandt andet male nogle af altanerne i en anden farve og have udført sikring mod rotter.

Takket være byfornyelsesstøtte kan andelsboligforeningen AB Brorsonshus nu sætte en større renovering i gang. Pressefoto.
Takket være byfornyelsesstøtte kan andelsboligforeningen AB Brorsonshus nu sætte en større renovering i gang. Pressefoto.
- At vi får byfornyelsesstøtte betyder, at vi nu kan realisere projekter, som vi ellers var nødt til at udskyde dele af, siger næstformand i AB Brorsonshus, Louise Christine Hansen. Pressefoto.
– At vi får byfornyelsesstøtte betyder, at vi nu kan realisere projekter, som vi ellers var nødt til at udskyde dele af, siger næstformand i AB Brorsonshus, Louise Christine Hansen. Pressefoto.

Relateret indhold