I starten af juli rykkede 44 dygtige lærlinge fra hele landet ind i værkstederne på Herningsholm Erhvervsskole, da årets Talentcamp for snedkere, murere, tømrere og flisemurere blev skudt i gang. Det er tredje gang, at talenter fra murer-, flisemurer- og tømreruddannelsen mødes med landstrænere og engagerede faglærere på Herningsholm Erhvervsskole med det formål at blive dygtigere til deres fag, og som noget nyt var elever fra snedkerfaget også inviteret med i år. Ifølge tovholder Holger Frahm er det positivt også at få fokus på snedkeruddannelsen.
– Det er rigtigt godt, at vi har fået snedkerne med i år, for der kommer til at mangle især maskinsnedkere både nu og i fremtiden. Så ligesom for de andre fag vil vi gerne motivere eleverne til at blive dygtigere håndværkere, og det kan den her type talentpleje være med til, siger Holger Frahm i en pressemeddelelse.
Udvikler kompetencer
Maskin-, møbel- og bygningssnedkere tæller 19 elever ud af de i alt 44 deltagere på campen, og de er glade for at have fået mulighed for at komme med.
– Jeg er med for at udvikle mine faglige kompetencer og udfordre mig selv. Det er fedt, at der er tid og overskud til at lære forskellige tricks, så vi kan optimere arbejdsgange og gøre vores arbejde bedre. Det er også noget, der virkelig kan bruges ude i en virksomhed, siger 21-årige Mathias Nielsen, der er halvvejs i sin maskinsnedkeruddannelse.
I tømrerværkstedet arbejdede 19-årige Steffen Ledgaard hårdt for at blive færdig med opgaven, hvor der skulle bruges mange forskellige teknikker.
– Jeg synes, at det er sjovt og spændende at lave større og sværere udfordringer, så derfor ville jeg gerne med. I forhold til konkurrencer som Skills har jeg fået indblik i, at man skal have styr på tingene og være skarpere end normalt, for der bliver stillet større krav, siger den unge EUX-tømrer.
I murerafdelingen blev der i år ikke kun snakket dansk, for her deltog tre murerelever fra England sammen med den engelske Skills-dommer.
– Jeg vil gerne forbedre mig, inden jeg skal til Euroskills i Sverige. Det er spændende at prøve nogle forskellige teknikker af. Her er en rigtigt god stemning med nogle rare mennesker, så det har været en god oplevelse at være her, siger 20-årige murerelev Josh Hunter fra Hull i England.
Sociale ararngementer
Hele ugen blev der trænet intensivt på opgaverne, og for murernes vedkommende blev der arbejdet med gamle DM- og VM-opgaver. Deltagerne fik her mulighed for at vælge den opgave, som de mente, at de kunne overskue på de fem dage, talentcampen varede. Herudover var der indlagt ‘speed bricking’ af en skorstensopgave, hvor alle deltagerne fik prøvet deres hurtighed af.
Ved siden af den intensive træning var der også tid til sociale arrangementer, hvor deltagerne fik mulighed for at knytte kontakter på tværs af fag over blandt andet grillfester, flugtskydning, beachvolley og gokart.
– Det er tydeligt, at eleverne for alvor er kommet i dybden med deres fag og har fået udviklet deres talent i den forløbne uge”, siger uddannelseskonsulent i Byggeriet Uddannelser, Erik Fog Larsen.