Nyt Aalborg Universitetshospital er Region Nordjyllands nye 170.000 kvm store hospitalsbyggeri, der samler hovedparten af de funktioner, der i dag er spredt ud over forskellige lokaliteter i Aalborg. Ambitionen er, at hospitalet skal være et af landets førende sygehuse, der markerer sig inden for forskning, uddannelse og udvikling og patientbehandling.
Som de øvrige igangværende sygehusbyggerier er Nyt Aalborg Universitetshospital et yderst kompliceret og ressourcekrævende projekt. Sygehusbyggerier skal honorere omfattende krav til logistik, funktionalitet og helende arkitektur, og det stiller store krav til informationsudveksling, koordinering og kvalitetssikring af rådgivergruppernes fagspecifikke input.
På byggerier af denne størrelse stiller det offentlige som bygherre en række IKT-krav, der medfører, at projekterne udvikles som BIM-projekter. Som det første hospitalsbyggeri i Danmark tager Nyt Aalborg Universitetshospital skridtet videre og anvender nu OpenBIM Studio, der er en 3D-biograf, der med udgangspunkt i rådgivernes digitale modeller muliggør en lang række optimeringsprocesser. Det sker for at optimere vidensdeling og kvalitetssikre byggeriet.
Løfter vidensdelingen
– Danmark har en stærk tradition for at lave demokratisk og brugervenlig arkitektur, hvilket også afspejler sig i vores sundhedsbyggerier. Men inden man har en færdig bygning, stiller udviklingen og byggeriet af superhospitalerne store krav til vidensdeling, koordinering og kvalitetskontrol mellem de mange involverede parter. OpenBIM Studio er et redskab, der sætter mennesker i centrum og løfter vidensdelingen på sygehusbyggerier ved at få rådgivere, bygherrer og udførende til at kommunikere i et fælles sprog. Jeg glæder mig til at følge, hvordan OpenBIM Studio optimerer byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital frem mod færdiggørelsen i 2020, siger adm. direktør i BIM Equity, Jonas N. Salih, i en pressemeddelelse.
Region Nordjylland er bygherre på Nyt Aalborg Universitetshospital, der forventes indviet i 2020.