Om projektet
- Renoveringen af Stadionkvarteret i Glostrup
- Start/slut: September 2015/ juli 2019
- Entreprisepris: Ca. 750 mio. kr.
- Omfang: 1.235 lejligheder i murstens etageejendomme
- Bygherre: Glostrup Boligselskab
- Totalentreprenør: Enemærke & Petersen
- Arkitekt: JJW
- Ingeniør: Lemming & Eriksson
- Bygherrerådgiver: Kuben Management
I begyndelsen af maj satte totalentreprenøren Enemærke & Petersen gang i den anden af i alt seks etaper i den fire år lange renovering af godt 1.200 boligforeningslejligheder i Glostrup med Glostrup Boligselskab som bygherre. Der er tale om landets vel største enkeltstående renoveringsopgave, som E & P vandt i udbud foran to andre bydere for et par år siden.
Opgaven kommer i forlængelse af flere andre store renoveringsopgaver, som E & P har udført gennem de sidste ti år – og senest blandt andet Langkærparken i Tilst og Rosenhøj i Viby.
Når man arbejder med 50-60 år gammelt byggeri, så vil man naturligvis støde på overraskelser undervejs, og det er da også sket i vores tilfælde.
Projektchef Lars Lynge Nielsen Enemærke & Petersen
– Men samtidig er det også et fokusskifte til noget nyt, for tidligere har vi hovedsagelig renoveret betonbebyggelser. Med Stadionkvarteret skal vi renovere det første store murstensbyggeri, som der helt afgjort vil kommer masser af gennem de kommende år, fortæller projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen.
Vigtigt at holde fokus
Han står i spidsen for de 20 funktionærer og 180 timelønnede, som frem til efteråret 2019 har deres daglige arbejdsplads på den store plads i Stadionkvarteret.
– Vi startede i efteråret 2015, så det bliver lang tid på samme byggeplads. derfor gælder det om at holde fokus og arbejde for et godt samarbejde med rådgiverne, bygherren og beboerne, siger projektchefen.
Stadionkvarteret i Glostrup er bygget i årene 1955-1966 og består af en enkelt større blok på seks etager, en stribe mindre toetagers bygninger og mange tre-etagers blokke.
Der er tre forskellige boligtyper, som skal renoveres på forskellige måder: 372 tilgængelighedsboliger egnet til ældre og kørestolsbrugere skal gennem en større omgang med helt ny indretning, blandt andet køkken og bad. Beboerne her genhuses, mens arbejdet står på.
Mange kan blive boende
Næste boligtype består af cirka 200 små lejligheder. De skal nedlægges og sammenlægges med nabolejlighederne, så man ender med 104 boliger. Også disse får nyt køkken/bad, og beboerne genhuses.
Den tredje og største gruppe består af 665 almindelige lejelejligheder, hvor badeværelset skal moderniseres. Her tilrettelægges arbejdet, således at beboerne kan blive i deres boliger under renoveringen.
– Samtlige boliger får desuden skiftet vinduer og renoveret facade. Det bliver til ca. 45.000 kvadratmeter facade i alt. Desuden lægger vi nyt tag af naturskifer, laver ventilation, tekniske installationer og etablerer nye altaner, fortæller Lars Lynge Nielsen.
Han tilføjer, at hele bebyggelsen samtidig miljøsaneres.
Problemerne løst
Generelt er den store opgaver kommet rigtig godt igang, og at man holder tidsplanen.
– Når man arbejder med 50-60 år gammelt byggeri, så vil man naturligvis støde på overraskelser undervejs, og det er da også sket i vores tilfælde. Dengang havde man slet ikke samme kvalitetssikring og kontrol, som vi bruger i dag. Men problemerne har foreløbig ikke været større, end at de har været til at løse – blandt andet takket være et rigtig godt samarbejde med rådgiverne og bygherren, siger han.
Enemærke & Petersen varetager selv tømrer-, stillads- og blikkenslagerarbejdet, mens resten er lagt ud til underentreprenører.