Kjole eller skovmandsskjorte? Hvordan ser en håndværker egentlig ud?
Til DM i Skills i Næstved kan man udfordre sine forestillinger om en håndværker hos Boss Ladies ved at vælge tøj til en påklædningsdukke.
Der er både blomsterkranse, nederdele og arbejdsbukser, og ingen løsning er rigtig eller forkert. For det handler om at nedbryde fordomme.
– De fleste forestiller sig en håndværker som en mand i arbejdstøj, men her kan man eksperimentere med, at en håndværker kan se ud på mange forskellige måder og også være en kvinde, siger Nina Groes, der er stifter og direktør for Boss Ladies, der har til formål at få flere piger og kvinder til at vælge byggebranchen som levevej.
Møder mange unge
På Boss Ladies-standen kan man, udover påklædningsdukken, også møde ambassadører fra projektet, som er kvinder, der selv arbejder i byggeriet, der kan fortælle om deres hverdag i byggebranchen.
Det er vigtigt at være repræsenteret til et mesterskab som Skills, som er åbent for offentligheden og som viser fagene frem, mener Nina Groes.
– Der har været rigtig mange unge mennesker forbi, og vi ved, at de piger eller kvinder, der vælger uddannelse inden for byggebranchen, ofte er kvinder der er vokset op med en mor eller far, der arbejder som håndværker. Derfor er det godt, at vi kommer ud og møder de unge, der ikke har familiemedlemmer, der arbejder med fagene, så de kan få information og se, at det måske kan være noget for dem, fortæller Nina Groes.
En af ambassadørerne er Laura Heiberg, der arbejder som tømrer, og som ofte møder fordommene.
– De fleste spørger sådan helt lavpraktisk, hvad man gør, når man skal klæde om, og om jeg godt kan tale med mændene. Men det handler om at bryde det helt ned og fortælle det, som det er, at det er et job lige som alle andre jobs, og at det er en helt almindelig hverdag med superflinke kolleger, fortæller Laura Heiberg.
Med næste år
Det er første gang, at Boss Ladies er med til DM i Skills, for projektet blev stiftet sidste år i september. Men Nina Groes slår fast, at de også vil være at finde til DM i Skills næste år. Det er nemlig et godt sted at møde en bred del af befolkningen og sætte fokus på formålet om at få flere kvinder i byggebranchen.
– Her har været rigtig mange skoleelever forbi, og jeg er sikker på, at de efter denne her oplevelse med DM i Skills har en helt ny opfattelse af håndværksuddannelserne. Men vi møder også deres mødre og fædre og deres undervisere, så på den måde får vi udbredt kendskabet til vores arbejde for at få flere piger og kvinder til at vælge uddannelse i byggebranchen. Så vi er også med næste år, siger Nina Groes.
Boss Ladies er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond, Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og STARK Fonden.
