Om projektet
- Moldeparken, Vejle
- Byggeperiode: 2018 – 2021
- Omfang: 350 lejligheder, ca. 30.000 kvm.
- Bygherre: Boligforeningen Østerbo
- Arkitekt: Årstiderne Arkitekter
- Ingeniør: Ingeniør’ne
- Hovedentreprenør: Casa
- Til renovering skal blandt andet benyttes:
- 3. 000 vinduer
- 1 mio. sten
- 350 nye altaner – alle med skydedør
VEJLE: Ved indkørslen til Moldeparken får man med det samme indtryk af, at den lokale stilladsudlejer har ryddet hylderne, for en 120 meter lang og fem etager høj boligblok i det sociale boligbyggeri er pakket godt ind i stillads.
Dagens Byggeri er på denne let tågede novemberdag taget til Vejle for at besøge Casa’s byggeplads, hvor det store renoveringsprojekt finder sted. I alt syv boligblokke med samlet 350 lejligheder i 60’er-70’er byggeriet Moldeparken skal frem til 2021 renoveres.
Sikkerheden og logistikken er derfor hele tiden i fokus, og vi lægger stor vægt på godt samarbejde og skarp tidsstyring.
Projektchef Torben Bredkær Casa
Det samlede areal dækker omkring 30.000 etagemeter. Samtlige boliger får nye døre, nye vinduer og nye lysninger, ligesom der etableres nyt fundament og ny skalmur i facaderne. Alle syv blokke får desuden nye tage.
Derudover bliver alle boligers tilbagetrukne altaner større, da de ‘vokser’ i størrelse med nye ophængte udvendige altaner af højstyrkebeton.
– Som noget særligt isætter vi en glasfoldedør mellem den gamle eksisterende altan og den nye ophængte altan. På den måde bliver altanerne ikke alene større, men den gamle del kan lukkes af og bruges som en form for udestue, som forlænger altansæsonen for beboerne, fortæller projektchef Torben Bredkær fra Casa, der har bygningsentreprisen i renoveringen.
Elevator-etablering uden genhusning
Han står i spidsen for entreprenørens 50-60 mand på pladsen – heraf fire funktionærer.
For 120 af boligerne er der udelukkende tale om den omtalte udvendige renovering, mens der for de øvrige skelnes mellem en mere omfattende ændring til 110 komfortboliger og 120 tilgængelighedsboliger.
– I komfortboligerne drejer det sig om at lave elevator, og her etablerer vi elevatorskakten uden at beboerne genhuses. Det kræver naturligvis et ekstra godt samarbejde og en god dialog med beboerne, for det betyder, at murere og andre håndværkere skal arbejde inde i lejlighederne. Vi forsøger at planlægge det meget smidigt for at genere beboerne mindst muligt, siger projektchefen til Dagens Byggeri.
I de 120 lejligheder, som skal ombygges til tilgængelighedsboliger, er der derimod tale om fuld genhusning, mens arbejdet står på, da det drejer sig om mere gennemgribende forandringer, som kræver en længere periode med arbejde inden døre.
Ekstern byggeledelse
Casa har bygningsentreprisen, mens andre aktører tager sig af teknik og udenomsarealer med jordarbejde og belægning.
– Bygherre har valgt at entrere med en ekstern overordnet byggeledelse, og det samarbejde er vigtigt, da vi har stor fokus på at være fleksible og smidige. Det er vigtigt, da der er beboere i området – også børn, der går til og fra skole mens vi arbejder med maskiner og materialer. Sikkerheden og logistikken er derfor hele tiden i fokus, og vi lægger stor vægt på godt samarbejde og skarp tidsstyring, siger Torben Bredkær.
Lokale murere
Arbejdet udføres blokvis og gik i gang efter sommerferien, og projektet forløber allerede godt fremad.
– Som de fleste ved, kan det være svært at skaffe folk nok i øjeblikket. Især murerne er meget efterspurgte, men vi har været heldige at få et sjak rigtig gode murere fra lokalområdet, som kender og har stor erfaring med denne type opgave. Derimod har det været lidt sværere at tiltrække tømrere, men det er heldigvis også lykkedes, fortæller han.