Ny Aarhus-forstad skyder frem

En ny by nord for Aarhus med cirka 10.000 boliger skal udfordre de eksisterende normer for bæredygtigt byggeri.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.

Byen Nye

  • Projektet omfatter 10.000 boliger ved fuld udbygning.
  • Første del af projektet indeholder 650 boliger, som skal stå færdige i 2028.
  • Første spadestik blev taget i august 2018.
  • Hele projektområdet er på ca. 140 hektar.
  • Ambitionen er, at Nye på sigt skal huse omkring 20.000 mennesker.

På en bar mark nord for Aarhus vokser en ny bæredygtig by langsomt frem. Byen Nye udbygges som en del af Aarhus Kommunes samlede strategi for byvækst og skal på sigt indeholde flere boliger, en dagligvarebutik samt en daginstitution og huse op mod 20.000 indbyggere.

Ifølge Tækker Group, som står bag udviklingen af Nye, opstår byen på baggrund af et stærkt ønske om at leve og tænke på en anderledes og mere bæredygtig måde, herunder udfordre de eksisterende normer for bæredygtigt byggeri såvel som den eksisterende teknologi på området. Naturens rytme og vandets tilstedeværelse skal kunne mærkes overalt i byen, der er baseret på en række dogmer omkring miljømæssig, energimæssig, social og arkitektonisk bæredygtighed. Samtidig præges projektet af et ønske om at kombinere det bedste fra den tætte by og parcelhuskvarteret, så man får “byen i forhaven og naturen i baghaven”. De kommende beboere kan derfor se frem til bytorv med dagligvarehandel, delebilsordning, fælles værksted, byttebørs, forsamlingslokale og legeplads.

Parametre som materialevalg og energiforbrug betyder meget, men det er først og fremmest byen som helhed, der skal være bæredygtig.

Kreativ direktør og partner Niels Christian Nielsen Hune & Elkjær

– Ambitionen er at etablere en boform, hvor folk mødes og fællesskaber kan blomstre, fortæller Niels Christian Nielsen, der er kreativ direktør og partner i arkitektfirmaet Hune & Elkjær, som har været med til at tegne projektet i samarbejde med Loop Architects.

– Vi har forsøgt at skabe en anderledes bystruktur, der tager mest muligt hensyn til naboerne, det omgivende landskab og naturen. Parametre som materialevalg og energiforbrug betyder meget, men det er først og fremmest byen som helhed, der skal være bæredygtig. Derfor er social bæredygtighed ikke mindst vigtig i denne sammenhæng, fortsætter han.

Grønne energikilder og materialer

Filosofien bag Nye er med andre ord, at det skal være en by, der tager hensyn til miljøet, og de bæredygtige principper fornægter sig heller ikke i valget af materialer. Her spiller parametre som indeklima og genanvendelse en stor rolle, ligesom brugen af alternative energikilder er i fokus. For eksempel bliver byen det første sted i Danmark, hvor alt afstrømmende overfladevand fra tage, veje og det omgivende grønne område betragtes som en ressource og bliver renset på et renseværk, inden det via et separat ledningsnet igen ledes ud til brug i toilet- og tøjskyl i områdets boliger.

Der er flyttet beboere ind i 12 af boligerne, mens 650 boliger, som første etape af byprojektet omfatter, forventes at løbe over de næste ti år.

De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.
De første boliger i Nye. Foto: Hune & Elkjær.

Relateret indhold