Viborgs nye borgmester Ulrik Wilbek (V) har arvet Banebyen i Viborg. Han vil gøre det storstilede offentligt-private projekt til forbillede for nybyggerier i hele kommunen.
Borgmester Ulrik Wilbek (V) vil kopier udviklingen af Banebyen til resten af Viborg Kommune. Foto: Betina N. Garcia.
Det tidligere industriområde syd for Viborgs banegård omdannes til en ny bydel med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3500 nye beboere.
Banebyen skal blive en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer muligheder for områdets beboere såvel som kommunens borgere og besøgende.
Bydelen ligger i naturlig forlængelse af Viborgs centrum, bundet sammen af Banebroen og tre andre adgangsvej, tæt på byens trafikale knudepunkter og med direkte adgang til de grønne områder ved Søndersø.
Med investeringer på omkring 5 milliarder kroner omdannes det tidligere industriområde syd for banegården i Viborg i disse år til Banebyen – en ny bydel med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3500 beboere.
Ulrik Wilbek (V) satte sig i borgmesterstolen 1. januar, og har således overtaget det overordnede ansvar for Banebyen, der blev vedtaget i 2012.
Normalt laver man et projekt og lægger det så i hænderne på andre, der skal realisere. Men vi er slet ikke færdige, bare fordi vi har lavet en plan.
Planchef Karl Johan Legaard Viborg Kommune
Borgmester Ulrik Wilbek (V) fortæller om Banebyen i Viborg.
– Jeg har været begejstret hele vejen, også da jeg sad på sidelinjen. Begejstret over, at der sker udvikling i Viborg Kommune. Nu er jeg en aktiv medspiller, og jeg vil blive orienteret om forløbet og får henvendelser fra interessenter, hvor jeg kan spille med og sammen med forvaltningen beslutte, hvad vi skal gøre, og byrådet kan træffe de nødvendige beslutninger, fortæller Ulrik Wilbek.
Bjerringbro får næste tur
Viborg Kommune vokser hvert år med cirka 800 indbyggere, og det giver grobund for at udbrede principper fra hovedbyens projekter i forskellige skalaer rundt om i kommunen. Banebyen er således ikke det eneste sted i Viborg Kommune, hvor der bygges løs. 800 nye boliger er på vej i Arnbjerg, en helhedsplanen er på vej for 191 hektar jord i Taphede, og et større landskabs- og oplevelsesprojekt er projekteret for området ved Hald Ege. Ulrik Wilbek drømmer dog om at sætte sit eget aftryk som styrmand på begyndelsen af nye bygge- og byudviklingsprojekter.
– Det er mig magtpålæggende, at vores næststørste by, Bjerringbro, også bliver forskønnet. Her kan mange af ideerne fra Banebyen, bare i meget mindre målestok, kan forhåbentlig føres ud i livet. Det handler om, at kommunen lægger planerne, men samtidig inviterer investorer ind. Banebyen er ikke det eneste sted i byen, hvor folk er interesserede i at lave kæmpeplaner. Hvis vi ville, er der vanvittige planer fra investorer, arkitektfirmaer og ingeniører. Der er nok af ideer, men lige nu føler jeg bare ikke, at vi er i stand til at løfte dem alle sammen.
Flere mindre lokalplaner
Fundamentet for Banebyen og Viborg Kommunes tilgang fremtidige projekter af samme slags er et tæt samarbejde mellem offentlige og private aktører. Mellem kommune og investorer. Det betyder, at forkromede lokalplaner, der i detaljen udstikker slagets gang over en lang årrække, er fortid. Ind er i stedet kommet en mere fleksibelt fremadskridende tilgang, fortæller Viborg Kommunes planchef Karl Johan Legaard:
– For 10 år siden havde vi måske lavet en lokalplan for hele området. Det valgte vi ikke at gøre. For i takt med at investorerne kommer, er vi klar til at lave planer. Faktisk har vi løbende lavet mange del-lokalplaner, som er tilpasset behovet. Vi har holdt fast i de store linjer fra helhedsplanen, det er altid den, der udstikker rammerne. Men sådan noget med hvad der skal være bolig, og hvad der skal være erhverv, det lader vi være op til de investorer, der kommer.
Prisvindende samarbejde
Samspillet omkring Banebyen er konkret etableret i Banebyrådet. Her sidder politikere, større grundejere, private udviklere og bygherrer med borgmesteren for enden af bordet som formand. Rådet har haft afgørende betydning for kommunens investeringer, og rådets medlemmer bidrager alle aktivt til at fremme udvikling af området. Det var blandt andet denne organisering, der i 2017 indkasserede Viborg Kommune og Banebyen Byplanprisen.
– Det var vigtigt at etablere banebyrådet. Deltagerne fandt hurtigt ud af, at de kunne mødes i fortrolighed og bringe presserende emner frem. Det er hele tiden lykkedes at holde fast i visioner og sørge for, at alle parter går den samme vej. I efteråret 2017 tog vi en statussnak, hvor vi mindede hinanden om vores mål og vision. Vi spurgte hinanden, om det stadig er den vej, vi vil gå. Som fagpersoner har vi lært meget. Normalt laver man et projekt og lægger det så i hænderne på andre, der skal realisere. Men vi er slet ikke færdige, bare fordi vi har lavet en plan, siger Karl Johan Legaard.
Anlægsarbejdet i Banebyen begyndte i 2016, og et moderne ungdomshus, GAME Streetmekka, er på vej i foråret. Et nyt plejecenter tager også form. I løbet af de næste år forventes 200 boliger, en banebro, flere veje, stier, parkering, grønne områder og et gymnasium realiseret. Der kommer også almene boliger, nogle af dem øremærket til flygtninge, ejer- og lejerboliger, dagligvarebutikker og caféliv. Kommunens egne anlægsprojekter i Banebyen forventes færdige indenfor de næste fire år. Ellers sætter folkene bag projektet ikke nogen tidsgrænse for, hvornår den nye bydel er færdigudviklet.
– Man kan ikke tale om et sluttidspunkt. Det er umuligt at sige. Jeg tror, der går lang tid. Men der er planer for stort set hele området, og vi holder møder med investorer jævnligt, siger Ulrik Wilbek.
Udviklingen af Viborgs nye bydel, Banebyen, er i fuld gang. Foto: Betina N. Garcia. Udviklingen af Viborgs nye bydel, Banebyen, er i fuld gang. Foto: Betina N. Garcia. Udviklingen af Viborgs nye bydel, Banebyen, er i fuld gang. Foto: Betina N. Garcia.