Det er netop offentliggjort, at Anders Medin Feldbæk er ny direktør for byggeri i Züblin i Danmark, der er en del af den østrigske byggemastodont Strabag.
Han har fungeret som konstitueret direktør siden den 2. december.
– Vi har overvejet flere muligheder for at finde den rette løsning, og at besætte denne stilling fra vores egne rækker er perfekt for os, lyder det fra bestyrelsesformand Jens-Henrik Nicolaisen.
Læs også: Anders Medin Feldbæk er ny direktør i Züblin
Jeg har derfor kontaktet Anders Medin Feldbæk, der kom til entreprenørselskabet for godt et år siden, og som nu udgør direktionen sammen med kommerciel direktør for Skandinavien Steen Hager Nielsen.
For den nye direktør overtager ansvaret for forretningsenheden Byggeri under Züblin, der de seneste år har været udfordret af vigende resultater, hvilket har resulteret i store underskud, senest i 2021:
– Underskuddet relaterer sig hovedsageligt til afslutningen af enkeltstående projekter. Men det skal også siges, at produktionen har været for stor, og det er vi allerede i gang med at tilpasse, så vi fremadrettet står styrket til de ændrede markedsvilkår, forklarer den nye topchef med en rolig stemme.
– Det har været nogle hårde år for vores medarbejdere, der virkelig har ydet en imponerende indsats, tilføjer han.
– Men vi har sammen med ledelsesgruppen formuleret en overordnet strategi inddelt i tre faser – ‘Genopretning’, ‘Konsolidering’ og ‘Vækst’ – som vil genrejse vores stærke brand. Og vi er allerede godt på vej ved at have stabiliseret organisationen og skærpet kerneforretningen, fortæller Anders Medin Feldbæk, hvis cv indikerer, at han ved, hvordan projekter kommer i mål til aftalt tid, kvalitet og pris.
Han er uddannet bygningskonstruktør med en Master i projektledelse fra Queensland University of Technology i Australien. Her modtog han Golden Key International Honour Society Certificate, som kun 15 % af alle kandidater inden for alle studieretninger på verdens højest rangerede universiteter opnår.
Derudover har Anders Medin Feldbæk udmærket sig på en række projekter i både Indien, Spanien, Grønland og Malawi, og som projektleder hos MT Højgaard i Norge vandt hans team guld ved Nordic Project Excellence Award afholdt af IPMA (International Project Management Association) for Teglverkets Skole i Oslo. Ved samme lejlighed modtog han Young Nordic Project Manager of the Year.
Siden har han udfyldt tunge projektstillinger blandt andet i Hent, hvor han overtog og realiserede den 25.400 m2 store omdannelse af Københavns centralpostbygning til luksushotellet Villa Copenhagen – en af de største transformeringer i denne bygningskategori i nyere tid.
– Samarbejdet mellem alle involverede parter er altafgørende for, at vi kommer i mål med det ønskede resultat, forklarer han og uddyber:
– Det sikres ved planlægning, opfølgning, løbende målinger og dialog for hele tiden at have fuldt overblik over de indbyrdes afhængigheder af de forskellige arbejdsopgaver. Det gør os i stand til i tide at tilpasse i forhold til opstået udfordringer og indhente mulige tidsforskydelser.
Ny strategi med stort fokus på markedet
Det er tydeligt, at netop samarbejdet og tillidsfulde relationer vægtes højt hos den nye direktør – eksemplificeret ved Mikael Schroll, der har spillet en nøglerolle i udviklingen af strategien.
Han er netop trådt ind på kontoret.
De fortæller, at de deler uddannelsesbaggrund og kender hinanden fra det førnævnte, prisvindende skoleprojekt i Norge.
Nu fortsætter parløbet så med Anders Medin Feldbæk inden for det organisatoriske og i dialog med den overordnede ledelse og Mikael Schroll på den kommercielle del i direkte kontakt med kunder og samarbejdspartnere.
En konstellation, der allerede har givet resultater ved, at man i samarbejde med medarbejderne og den øvrige direktion har strømlinet produktionen og processen fra tilbud til udførelse med særligt øje på projektering og indkøb.
Blandt andet har man arbejdet med samarbejdsaftaler med tidlig involvering – helt i tråd med virksomhedens nye strategi, der koncentrerer sig om kerneforretningen:
Totalentrepriser inden for komplekse byggerier af privat bolig-, kontor- og institutionsbyggeri i størrelsesordenen op til ca. 300-400 mio. kroner.
– Det er inden for dette segment, vi vender blikket, selvom der kan komme enkelte projekter, der måske ikke passer ind i kategorien, men som vi alligevel involverer os i, siger Anders Medin Feldbæk og understreger:
– Vi har mange gode relationer i markedet, som vi værdsætter og værner om.
– Men vi er også fuld bevidste om vigtigheden af, at også nye relationer skal etableres til både offentlige og private bygherrer, rådgivere og underentreprenører, tilføjer Mikael Schroll og henviser til Züblins brug af databaserede værktøjer, som blandt andet tager den markedsmæssige del til et nyt niveau.
Læs også: Dansk dataplatform forvandler byggeriet til ny digital frontløber
Den nye strategi baserer sig på en analytisk gennemgang af den interne forretning og har hurtigt kastet handling af sig.
Blandt andet har man slanket organisationen og lukket egenproduktionen inden for beton, mens salg, kalkulation, tilbud og projektering er centraliseret for derved at sikre ensartet, høj kvalitet og arbejdsmetodik på tværs af funktioner i forbindelse med alle nye projekter.
– Vi har styrket vores projekteringsafdeling med kompetencer inden for bæredygtighed, teknik- og commissioning, hvor alle har stor erfaring inden for hvert deres område. Strabag-koncernen har lagt en ambitiøs bæredygtighedsstrategi og har udført flere hundrede bæredygtighedsprojekter rundt omkring Europa, som Züblin Danmark kan drage nytte af.
– Samtidig med, at vi kommer tidligt ind på projekter og er med til at udvikle fra, at lokalplanen godkendes, sikrer vi, at alle forhold er identificeret og håndteret korrekt i forhold til risici, således at bygherre får det ønskede produkt, siger Anders Medin Feldbæk.
Under interviewet står det klart, at de to har det godt sammen, og der er aldrig langt til et grin. Det overrasker derfor heller ikke, da de fremhæver tillid som det vigtigste element – i såvel ledelse internt som samarbejde eksternt – for at opnå succes:
– Og altid at gøre sit bedste, tilføjer Mikael Schroll, der er tidligere professionel fodboldspiller.
Züblin-direktøren samtykker og tilføjer:
– Vi arbejder hårdt ud fra en målrettet ambition om hele tiden at udvikle, forbedre og øge kvaliteten gennem hele organisationen og selve byggeprocessen. Dermed ikke sagt, at vi har en nul-fejls-kultur. Fejl kan ikke undgås, når du beskæftiger dig med komplekse projekter. Men når de sker, er det vigtigt, at man ved, at alle implicerede parter bakker op, så vi i fællesskab løser de udfordringer, der måtte opstå, og kommer i mål sammen.
Det er i den tillidsbaserede kultur, at vi kan vækste, forklarer han videre:
– Vækst bliver ofte udelukkende sidestillet med tal på bundlinjen. Men for at bundlinjen kan bevæge sig opad, skal de mange mennesker, hvis arbejdsindsats et regnskab beror på, kunne vokse og udvikle sig, og det sker bedst i trygge miljøer.
Med en mastodont i ryggen
Men Anders Medin Feldbæk er selvfølgelig også sin overordnede opgave bevidst – at vende de senere års udvikling og gøre minus til plus.
Han medgiver, at der forude ligger et stort arbejde, der skal gøres, men målsætningen er klar:
Der skal sorte tal på bundlinjen.
– Foruden den nye strategi, en kompetent medarbejdersammensætning og tætte samarbejdsrelationer, der fortsat bliver styrket og udviklet, og med Strabag i ryggen står vi på et stærkt fundament. Det giver os ro til at arbejde videre og følge den plan, der er lagt, og udvælge de rette, nye projekter uden at skulle haste resultater igennem, fortæller han.
Østrigske Strabag er med sidste års omsætning på godt 132 mia. kroner en af Europas største entreprenørkoncerner. Og som et nærmarked udgør Züblin i Danmarks aktiviteter en vigtig del af den samlede europæiske kerneforretning:
– Vi taler om en meget stor maskine, et kæmpe logistisk bygge-setup, som kan stole på sit høje niveau af diversificering, hvis aktiviteten i et land falder.
Züblins danske direktør henviser til et såkaldt Tusindbens-princip, som koncernen opererer ud fra:
– Hvis et, to eller tre ben knækker, er organisationen i stand til at køre ufortrødent videre, mens de skadelidte kommer sig. Det betyder, at man kan fokusere på mellem- og langsigtede forretningsmål. Det gør man i Østrig, det gør man i Tyskland og Benelux-landene, og det gør man også i Danmark.