K1, K2, og K3 skiftes ud med farvekoder

Farvekoder og standardiserede beskrivelser af skader finder vej til tilstandsrapporterne pr. 1. oktober.
Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten får opdatering. Foto: Colourbox.
Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten får opdatering. Foto: Colourbox.

En opdatering af Sikkerhedsstyrelsens nye bolig-karaktersystem træder i kraft 1. oktober i år. Det indebærer blandt andet, at K1, K2, og K3 byttes ud med farvekoder. Mange forbrugere har ifølge styrelsen haft svært ved at gennemskue K-systemet.

Fremover vil rød indikere, at en skade er alvorlig og skal udbedres snarest. Gul betyder, at reparationen nok kan vente et par år. Grå er koden for en mindre alvorlig skade. Sort signalerer, at skade skal undersøges nærmere.

Med opdateringen bliver det også tydeligere, hvor hurtigt kritiske skader skal udbedres, mens farverne i elinstallationsrapporten oplyser om eventuelle risici for brand og stød.

– Med det nye system får forbrugerne en mere præcis varedeklaration, som er lettere at forstå, navigere og lægge budget efter, end det nuværende system kunne tilbyde, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen, som har udviklet den nye huseftersynsordning og den tilhørende it-platform.

Brugerne får desuden digital adgang til rapporterne.

Lettere at forstå

En anden nyskabelse knytter sig til skadesbeskrivelser.

– Tidligere har det været op til de bygningssagkyndige selv at beskrive skaderne på en bygning. Derfor er der blevet brugt rigtigt mange fagudtryk og forkortelser, som købere og sælgere ikke nødvendigvis har kendt til. For at gøre rapporterne lettere at forstå, ligger der standardtekster i det nye it-system, som kan bruges til at beskrive skaderne, siger kontorchef Stine Pedersen og fortæller, at det fortsat vil være muligt for de bygningssagkyndige at supplere forklaringerne.

Oversigt: Sikkerhedsstyrelsen.
Oversigt: Sikkerhedsstyrelsen.
Oversigt: Sikkerhedsstyrelsen.
Oversigt: Sikkerhedsstyrelsen.

Relateret indhold