Danmarkshuset er blevet for småt

Familier vil have flere kvadratmetre - derfor er flere og flere kæmpevillaer skudt op de seneste fem år.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

Der var engang – da far, mor og et par børn kunne nøjes med rundt regnet 140 kvadratmetre, når familien skulle have et hus at bo i.

Men standardhuset, der såkaldte Danmarkshus, er alt for småt for mange familier i dagens Danmark. Nu skal alle børn have eget værelse, i samtalekøkkenet er væggene ind til stuen revet ned, så det smager mere af kongehal end køkken og masterbedroom’et skal helst være med walk-in-closet og også gerne et lille wellness bad og douche til far og mor.

Ejendomsmæglerkæden Estate kan registere tendensen:

-Selvom vi befinder os i forhåbentlig afslutningen på en lang pandemi og lige nu er vidner til en væbnet konflikt i Ukraine, som skaber inflation og forsyningsknaphed, er det altså ingen forhindring for at investere målrettet i at udvide vores boliger, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Estate.

Estate har bedt Danmarks Statistik kører en særkørsel, der analyserer størrelsen på opførte hus de sidste fem år.

Den viser, at antallet af parcelhuse under 100 kvadratmeter er faldet med godt 3.000, mens parcelhuse på mere end 200 kvadratmeter er steget med 20.000 styk.

Antal bygninger efter anvendelse, område, arealintervaller og tid. Kilde DST:
Antal bygninger efter anvendelse, område, arealintervaller og tid. Kilde DST:

Hos Estate ser man udviklingen både som et udtryk for stærkere økonomi og ændrede præferencer blandt boligejerne.

– Vi ser langt flere store husstande i dag, end vi gjorde for en generation siden, f.eks. sammenbragte familier, som kræver mere plads, hvis alle familiemedlemmer skal have deres eget værelse. Og det kan være svært at presse en familie med delebørn ind på 100 kvadratmeter. Derfor bygger folk enten til eller får bygget større huse, når de skal i gang med at etablere sig, siger Peter J. Mattsen.

Den økonomi er et resultat af lav ledighed og et realkreditsystem, der tilgodeser køberne.

– Vi har et stærkt og ret unikt system, når man skal finansiere sin bolig. Den sikkerhed har selvfølgelig også betydning for udviklingen, fordi man kan få nogle sikre og attraktive lån. I mange andre lande har man ikke samme muligheder, siger Peter J. Mattsen.

Relateret indhold