Kanariefuglen sladrer om truende boligmangel

Konjunkturmåling fra FRI viser tilbagegang for ingeniøropgaver på boligprojekter - et varsel om kommende boligmangel, som kræver justering af boligpolitikken, mener FRI.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

Ingeniørerne har susende travlt, og branchen har længe været på udkig efter flere ansatte. Og opfordret flere unge til at kaste sig over faget.

Men på ét område står det sløjt til. Der skal nemlig ikke regnes så meget på store boligprojekter og offentligt byggeri. Det viser en konjunkturmåling fra FRI, Foreningen af Rådgivende ingeniører, som melder om stagnerende antal ordre for det offentlige byggeri, og decideret tilbagegang for opgaver inden for boligbyggeri.

Og det er en måling, der giver et bekymrende varsel om fremtidig boligmangel, lyder det fra FRI

Boligpolitik og materialepriser presser boligbyggeriet

– Tallene her betyder ikke, at der ikke bliver bygget boliger nu og her. Men det er en klar indikation af, at vi kommer til at se en nedgang i antal af nye boligbyggerier i løbet af en kort årrække, fortæller Henrik Garver, adm. direktør for FRI.

Han sammenligner konjunkturmålingerne for de rådgivende ingeniørvirksomheder som en slags kanariefugl for hele byggebranchen, fordi ingeniørerne arbejder i de tidlige faser af projekterne.

– Nedgangen hænger meget naturligt sammen med stigende renter, prisudviklingen på materialer og en aktuelt meget høj aktivitet i markedet. Businesscasen for nyt boligbyggeri er ganske enkelt blevet ringere. Samtidigt ser vi, at den almene boligsektor er blevet bedt om at bremse op, og den cocktail kan gå hen og blive problematisk, påpeger han.

3 ud 4 almene boligbyggerier er sat på pause.

At FRI’s konjunkturmåling ikke er helt skæv underbygges af en frisk analyse fra BL, Danmarks Almene Boliger. Den viser, at 73 % af almene nybyggerier, der i januar var klart til udbud, er aflyst eller sat på pause.

Så selv om boligmarkedet mangler billige boliger, så kommer de ikke lige foreløbigt. Også her lyder forklaringen, at især stigende materialepriser rammer så hårdt, at byggerierne ender med at overskride de maksimalbeløb, som de almene boliger skal overholde. Kan et projekt ikke bygges inden for maksimalbeløbet må det opgives eller sættes på hold.

Kombineret med tårnhøje grundpriser i de store byer, men nedgangen slår alligevel igennem over hele landet.

– Undersøgelsen viser, at der er lige så store udfordringer i for eksempel Esbjerg og Aalborg og i en hel del andre kommuner. Det er en myte, at det kun går ud over nybyggeri i København og måske Aarhus, siger viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey.

– Situationen er alvorlig. Hvis nybyggeriet skal kunne opføres, skal der flere penge til, advarer viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey.

Hæv rammebeløbet for alment byggeri

Også fra FRI’s Henrik Garver opfordrer til politisk handling.

– Det er en nogenlunde sikker antagelse, at behovet for boliger generelt – og særligt i de større byer fortsat vil være højt, i fremtiden. Og når vi, som nu, er inde i en periode, hvor markedet gør det uattraktivt for private aktører at investere i bogligejendomme, så er det værd at overveje, om Regeringen og Folketinget skal efterse politikken og rammerne for det almene boligbyggeri, mener han

– Eksempelvis i forhold til beløbsgrænserne, så timingen af flere almene boligprojekter rammer konjunkturmæssigt rigtigt, og ikke bliver bremset af den aktuelle markedssituation.

Læs hele FRI’s konjunkturmåling for april 2022 her.

Relateret indhold