Pressede brandrådgivere får hurtigere sagsgang med nyt værktøj

En arbejdsgruppe under FRI har udarbejdet et gratis værktøj, der består af standardiserede brandtekniske kontrolplaner - de kan spare brandrådgiverne tid og sikre et ensartet niveau af kontrollerne i både projektering og udførelse.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

De danske brandrådgivere har udviklet sig til en regulær flaskehals for projekteringen i mange byggesager. Men nu er der kommet et værktøj, der kan speede sagsgangen op.

Det er resultatet af et arbejde i Foreningen af Rådgivende Ingeniørers (FRI) brandgruppe med deltagere fra Safedesign, Niras og Cowi, som i samarbejde med Foreningen af rådgivende Ingeniører, FRI, har udviklet et fælles niveau for kontrolplaner for brandsikringstiltag.

Det skal gøre processen med kontrol af byggeprojekter mere ensartet og overskuelig.

Dokumentation tager tid

Udfordringen har været, at med ændringerne indført i BR18 skal både projekterende og udførende dokumentere at kravene til brand i projektet er opfyldt.

Denne kontrol er en tidskrævende proces, med mange tekniske detaljer at holde styr på.

FRI’s netværk af brandrådgivere, FRI’s brandgruppe, og mange udførende har derfor længe udtrykt behov for en standardiseret løsning, så man ikke hver gang skal sætte sig ind i et helt nyt koncept og der i branchen skabes et fælles relevant niveau for kontrol. Et niveau som hverken er for højt eller for lavt.

Kontrolplaner er en hjælp

Rådgivningsvirksomhederne Niras, Cowi og SafeDesign, der alle har brandteknisk rådgivning blandt deres specialer, har derfor samlet al den erfaring, de har opnået i løbet af de seneste år.

Arbejdet er endt med et samlet sæt kontrolplaner for henholdsvis projektering og udførelse. De er er tænkt som et udgangspunkt for den ‘almene kontrol’, altså minimumskontrollen for nybyggeri i brandklasse 2, som vurderes at leve op til kravene i BR18 kap. 30.

Med dem i hånden kan brandrådgiveren dermed bruge sin tid og ekspertise til at definere, om der er behov for yderligere kontroller ud over det.

Dette kan f.eks. være et specielt brandsikringstiltag, der er anvendt som kompenserende tiltag, eller i en renoveringsopgave, hvor kontrolpunkterne for brandsikringstiltaget ikke er fulddækkende.

Kontrolplanerne for brandsikringstiltagene er grupperet og placeret, hvor det er vurderet mest hensigtsmæssigt i forhold til, hvilke projekterende og udførende faggrupper, som typisk har ansvaret for tiltagene, og dermed for kontrollen af deres projektering henholdsvis udførelse af brandsikringstiltagene.

Kontrolplanerne skal ikke ses som et forsøg på at tvinge en standard ned over branchen, men som en frivillig hjælp til rutineopgaver i et marked, hvor brandrådgiverene er ekstremt udfordrede på deres tid og ressourcer, understreger FRI.

Du finder de brandtekniske kontrolplaner og kontrolrapporter her.

Relateret indhold