Byggebranchen kan opnå store besparelser med en mere strømlinede byggeproces. Det har utallige projekter, rapporter og analyser gennem årene dokumenteret.
Og med det nye opdaterede Beskrivelsesværktøj 2.0 fra Molio er der nu udsigt til at branchen kan høste en række af de fordele, som en øget digitalisering stiller i udsigt.
– Det nye beskrivelsesværktøj vil strømline arbejdsprocesserne og effektivisere både udbud og den praktiske tilrettelæggelse af arbejdet, og dermed give store besparelser for hele branchen, siger Christina Hvid, adm. direktør i Molio.
Dobbelt så mange beskrivelser
I den nye version er de nuværende standarder i bygningsreglementet og måden, branchens virksomheder arbejder på i dag indarbejdet. Og den rummer over dobbelt så mange beskrivelser som den tidligere version.
Samtidig gør det nye beskrivelsesværktøj det langt mere fleksibelt at tilpasse beskrivelsesmaterialet til det enkelte projekt. Og både de udførende håndværkere og bygherren kan i langt højere grad følge med i arbejdet på tværs faggrupperne.
– Den nye løsning kommer til at spare en masse tid, og vi vil se færre konflikter mellem de forskellige aktører, fordi ingen fremover vil være i tvivl om, hvad de skal, siger Christian Rueløkke, beskrivelsesansvarlig hos Niras og formand for Molios installationsgruppe, der har været en del af udviklingsarbejdet.
Professor: Branchen sparer milliarder
I 2002 anslog en analyse fra DI Byg, at byggebranchen sparer mellem 3,5 og 10,5 mia. kroner årligt gennem øget digitalisering og bedre samarbejde på tværs af faggrupperne.
Det er præcis den udvikling, som et nye beskrivelsesværktøj kan skubbe på.
Ifølge Christian Koch, professor ved Institut for byggeri, by og miljø på Aalborg Universitet er det svært at sige, præcis hvor stor en besparelse det nye beskrivelsesværktøj vil give til branchen.
Hans bud lover dog godt for branchen:
– Der bliver tale om besparelser i milliardklassen gennem bedre koordinering og øget effektivitet. Mere nøjagtigt kan jeg ikke komme ind på det, før vi har set værktøjet i aktion, siger han.
Konkret vil mange af besparelserne kunne tilskrives en reduktion i antallet af fejl i grænsefladerne mellem de forskellige fagentreprenørers opgaver på større byggerier.
Det betyder også en bedre gennemsigtighed og afklaring af byggeprocessens mange af opgaver, og at langt færre opgaver falder ned mellem to stole, da opgaverne og ansvaret er beskrevet med langt højere detaljegrad end hidtil.