Frederiksberg ophæver endegyldigt samarbejdet med Skou Gruppen – voldgiftssag venter

Efter længere tids uoverensstemmelser og forsinkelser af renoveringen af Frederiksberg Svømmehal er samarbejdet mellem Frederiksberg Kommune og hovedentreprenør Skou Gruppen ophævet.
Projektet skulle have været færdig i maj 2021. Foto: Skou Gruppen.
Projektet skulle have været færdig i maj 2021. Foto: Skou Gruppen.

På et møde mandag aften valgte en enig Magistrat at ophæve den entrepriseaftale, som er indgået mellem Frederiksberg Kommune og Skou Gruppen om renoveringen af Frederiksberg Svømmehal.

Ophævelsen sker på baggrund af en påkravsskrivelse, som Frederiksberg Kommune sendte til Skou Gruppen d. 10. december 2021, hvor kommunen varslede ophævelse af entrepriseaftalen medmindre, at Skou Gruppen kunne sandsynliggøre, at det blandt andet var muligt for dem at gennemføre det aftalte projekt inden for en aftalt tidsplan og med den fornødne kvalitet i arbejdet.

Skou Gruppen svarede på skrivelsen inden fristens udløb den 5. januar 2022, og nu har kommunens rådgivere, advokater og faglige medarbejdere en vurdering klar:

– Skou Gruppen er ikke fremkommet med en plan eller har udvist en samarbejdsvilje, der i fornødent omfang har betrygget Frederiksberg Kommune i, at Skou Gruppen kan og vil gennemføre de resterende opgaver i henhold til den seneste samarbejdsaftale, lyden den.

Tålmodigheden er sluppet op

Renoveringsprojektet startede op i maj 2020 og skulle have været afsluttet i maj 2021 og kostet 70 mio. kroner. Prisen er nu steget til over 100 mio. kroner, og vurderingen fra Frederiksberg Kommune og dennes rådgivere er, at der er væsentlig risiko for yderligere forsinkelse i forbindelse med de udestående arbejder og som følge af væsentlige kvalitetsmæssige problemer ved de udførte arbejder.

– Nok er nok, siger borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt, og fortsætter:

– Vi har strakt os meget langt i denne sag, og nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op. Vi har ikke oplevet en entreprenør, som er indstillet på at finde en fornuftig løsning eller forholder sig til de reelle udfordringer, som er i projektet. Og så har vi ikke andet valg end at afbryde samarbejdet.

Skal til at kigge ekstra godt efter

Udfordringerne med renoveringen af svømmehallen giver også stof til eftertanke i forhold til, hvordan man fremadrettet sikrer at lignende problemer ikke opstår, siger borgmesteren:

– Der er ingen tvivl om, at vi oplever en byggebranche, som har virkelig travlt, og noget tyder på, at det også skal få os som myndighed og forvaltere af borgernes skattekroner til at kigge vores leverandører og entreprenører ekstra godt efter i sømmene, så vi undgår at havne i lignende situationer. Sager som denne hører heldigvis til sjældenhederne.

Ønsker at følge almindelig byggeskik

Skou Gruppen er uforstående over for beslutningen samt kommunens udlægning af problemerne i byggesagen og ser derfor frem til, at disse bliver bedømt af Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed.

Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann, forventer at få medhold i sin udlægning:

– Vi har ønsket, at renoveringen blev udført i overensstemmelse med bygningsreglementet og almindelig byggeskik. Jeg kan beklageligvis konstatere, at kommunen ikke har et problem med at gå på kompromis med normer og lovgivning, og det bekymrer mig. Jeg er desuden frustreret over, at kommunen forsøger at placere ansvaret for den manglende fremdrift hos os på trods af, at de ikke har levet op til aftalen.

Mangler stadig svar

Videre siger direktøren, at Skou Gruppen – da Frederiksberg Kommune med varslet d. 10. december annoncerede en mulig opsigelse af samarbejdet – tog til genmæle omkring byggesagens forløb og forsinkelser:

– Skou Gruppen har gentagende gange – og senest i forbindelse med varslingen i december – bedt kommunen samt rådgiveren Cowi om at få svar på en række tekniske spørgsmål. Det er projektafklaringer, som er afgørende for at skabe den fremdrift, som begge parter ønsker. Der er stadig ikke kommet svar.

– Skou Gruppen har løbende advaret Frederiksberg Kommunen mod at bruge betontypen XD1 til bassinkonstruktionerne. Kommunen blev allerede i foråret 2020 gjort opmærksom på, at brugen af denne beton ville forringe kvaliteten af konstruktionen og betyde forlængelse af tidsplanen, siger Martin Skou Heidemann.

Ophævelsen af aftalen med Skou Gruppen overgår nu til kommunens advokat, advokatfirmaet Poul Schmith, også kendt som Kammeradvokaten, og samtidig vil kommunen iværksætte et genudbud af renoveringsopgaven. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår svømmehallen kan stå færdigt.

Relateret indhold