3.700 personer har valgt at starte 2022 med at gå på tidlig pension. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Af tallene kan man se, at der er relativt flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har fået ret til at gå på tidlig pension i 2022. Størst andel, der har søgt og fået tildelt, er fra Morsø, Billund og Tårnby kommuner, mens De kommuner, der har den laveste andel borgere i den søgeberettigede alder med tildelt ret til tidlig pension, er Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Samsø.
60 % af dem, der kan få udbetalt tidlig pension i 2022 er mænd.
Af tallene fremgår det, at 3F, HK, FOA og FTF absolut set har flest medlemmer med ret til at overgå til tidlig pension i 2022. Tilsammen udgør disse fire a-kasser 60 % af alle a-kassemedlemmer, der har fået ret til tidlig pension i 2022.
De fem A-kasser, hvor flest har fået ret til tidlig pension er:
Faglig Fælles A-kasse (3F): 2.726
HK: 1.443
FOA: 952
FTF: 847
Metalarbejdernes A-kasse: 680
De største andele af søgeberettigede medlemmer kommer fra:
Metalarbejderne: 13,3 %
Din Faglige A-kasse: 13,0 %
Faglig Fælles A-kasse (3F): 12,6 %
Fødevareforbundet NNF: 11,6 %
HK: 10,0 %
Det er dem, der er født mellem 1. juli 1955 og 30. november 1958, der siden 1. august 2021 har haft mulighed for at søge om ret til tidlig pension. Indtil videre har godt 34.000 søgt om retten. Det er muligt at ansøge om ret til tidlig pension, fra man er fyldt 61 år.
Af dem, der indtil nu har fået behandlet deres ansøgning, har godt 12.000 fået den maksimalt mulige ret til tidlig pension, mens godt 13.000 har fået ret til to eller et år på tidlig pension. Omkring 6.500 borgere har igangværende partshøringer og kan fortsat indsende yderligere dokumentation, der kan give dem ret til tidlig pension eller til at få flere år på ydelsen end først tildelt.
Tallene taler deres tydelig sprog
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:
– Det gør mig stolt, at knap 11.000 borgere kan få glæde af tidlig pension i løbet af det første år. Der er tale om borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år, og jeg synes kun, det er fair og retfærdigt, at de kan trække sig tilbage lidt før, så de kan opleve en god pensionstilværelse.
– For at have økonomien til fortsat at have et godt og velfungerende velfærdssamfund, er det afgørende, at danskerne arbejder længere. Det synes jeg godt, vi kan bede om i takt med, at vi generelt bliver ældre og har et bedre helbred. Men så har vi også et ansvar for, at der er en ordning for dem, der har været på arbejdsmarkedet fra en meget tidlig alder.
– Jeg synes, tallene taler deres tydelig sprog. En ting er de tusindvis af borgere, der har valgt at gå fra 1. januar, men en anden ting er den tryghed, hos de mange der har fået tilkendt tidlig pension, men endnu ikke har gjort brug af den. De har nu ro i maven. Hvis knæene driller mere eller hovedet bliver for tungt om morgenen, så har de vished om, at de kan gøre brug af deres ret med et par måneders ventetid.
Aftalen om ret til tidlig pension kom på plads i efteråret 2020. Ordningen gør det muligt for folk med lange og ofte hårde arbejdsliv at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til tre år tidligere.