Erfarent team skal opføre CO2-reducerende affaldsbygning

Skou Gruppen, Sweco, BBP Arkitekter og 1:1 Landskab skal stå for byggeriet af ARC - Amager Ressourcecenters nye faciliteter til affaldsindsamling i Københavns Kommune.
Fra venstre: Theis Rasmussen, projektleder hos ARC, Alexander Hermansen, tømrermester og partner hos Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen, Jacob Hartvig Simonsen, direktør hos ARC, og Helena Nielsen, chef for affaldsindsamling hos ARC. (Foto: Skou Gruppen)
Fra venstre: Theis Rasmussen, projektleder hos ARC, Alexander Hermansen, tømrermester og partner hos Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen, Jacob Hartvig Simonsen, direktør hos ARC, og Helena Nielsen, chef for affaldsindsamling hos ARC. (Foto: Skou Gruppen)

Københavns Kommune ønsker at nedbringe CO2-udledningen på affaldsområdet, og derfor skal bilflåden – heriblandt skraldebiler – elektrificeres over de kommende år, hvilket samtidig vil medføre mindre partikelforurening og støjreduktion i hovedstaden.

På denne baggrund skal ARC – Amager Ressourcecenter have opført en ny bygning, og den bliver på ca. 3.200 etagemeter indeholdende administration og medarbejderfaciliteter samt opmarchareal for skraldebiler og personaleparkering.

Skou Gruppen har vundet den omfattende totalentreprise, der drejer sig om planlægning, projektering og opførelse af nye faciliteter.

I forbindelse med etableringen af den elektriske infrastruktur på det nye opmarchareal, får de nye ladestandere og transformere kapacitet til at forsyne 65 skraldebiler og fem servicebiler.

– Vi er nu klar til at gå i gang med at skabe rammerne for indsamling af affald i København på en god, klima- og miljørigtig måde. Vi ser meget frem til samarbejdet og de kommende medarbejderfaciliteter, som skal skabe tidssvarende rammer og et godt arbejdsmiljø for skraldemændene samt være udgangspunkt for at servicere byens borgere på den bedst mulige måde, siger direktør hos ARC, Jacob Hartvig Simonsen.

Indsamling af affald fortsætter

Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann, forklarer, at en af byggeprojektets store udfordringer er koordineringen af de mange aktører, der skal inddrages. Han forventer, at Skou Gruppen får 20 medarbejdere fast tilknyttet byggeriet. De skal stå for egenproduktionen, som er lofter, vægge og aptering. Dertil kommer en lang række underleverandører og hensynet til den store brugergruppe.

– Københavns Ejendomme bliver ejere af bygningen på sigt, og ARC samt kommunens Teknik- og Miljøforvaltning bliver daglige brugere af de nye faciliteter. Vi er i dialog med aktører som Radius og HOFOR, og så skal vi planlægge arbejdet, så vi ikke kommer i vejen for personalet i den daglige drift. Indsamlingen af affald forsætter nemlig, mens byggeriet står på, siger Martin Skou Heidemann.

Inddrager brugerne

Sweco er rådgiver, og BBP Arkitekter og 1:1 Landskab er underrådgivere på projektet, der ifølge dispositionsforslaget inddrager de dagligere brugere af stedet for at sikre, at de får nogle gode faciliteter, der understøtter deres daglige arbejdsdag bedst muligt. Det har været vigtigt at lytte til deres behov og ideer, forklarer Lise Sehested, der er arkitekt og partner hos BBP Arkitekter.

– Personalet skal have gode betingelser for at udføre deres arbejde. Det handler om funktionalitet i hverdagen, men det handler også om at skabe et arbejdsmiljø med en god atmosfære. Det gør vi for eksempel ved at bruge naturlige materialer og dagslys i mandskabsbygningen. Vi har desuden valgt at genbruge nogle af de ikoniske kunstværker fra den eksisterende bygning, som personalet kender, siger hun.

DGNB-certificeres

De elektriske skraldebiler er dog ikke det eneste plus i klimaregnskabet. Byggeriet bliver certificeret som et bæredygtigt byggeprojekt, et såkaldt DGNB-byggeri. Det vil sige, at alle involverede parter skal leve op til en lang række miljøhensyn for at opnå DGNB-guld, som er kravet fra Københavns Kommune.

Skou Gruppen samarbejder her med Green Building Council for at sikre, at alle krav til DGNB-certificeringen overholdes.

Den endelige aflevering af faciliteterne til affaldsindsamling ved Amager Bakke er i 2024.

Relateret indhold