Historisk vækst i ansatte – ingeniørerne forrest i kampen om byggeriets arbejdskraft

Trods store udfordringer med rekruttering så har de rådgiver- og ingeniørvirksomhederne aldrig haft større tilgang af ansatte - vi er lykkes i kampen om arbejdskraften, lyder det fra branchen.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

FRI

  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder.
  • ? FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 30 mia. kr.
  • ? De store FRI virksomheder er blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed.

De har i årevis luftet deres bekymringer om udfordringerne med at tiltrække nye og de rigtige medarbejdere. Men helt galt står det trods alt ikke til for rådgiver og ingeniørfaget, når det kommer til at hente nye ansatte.

En frisk opgørelse fra FRI, brancheforeningen for rådgiver- og ingeniørvirksomhederviser, at man sidste år fik 1000 nye kolleger i branchen. Det er en historisk høj tilgang.

Foreningens medlemsvirksomheder beskæftiger i dag 13.924 personer i Danmark, så tilgangen udgør en stigning på 7,8 % i forhold til året før.

Henrik Garver: Aldrig set større vækst

– Jeg er en utroligt stolt branchedirektør i de her dage. Vi har ikke set en sammenlignelig vækst i antallet af nye kolleger i al den tid, vi har ført disse statistikker, siger en begejstret Henrik Garver, adm. direktør i FRI.

De mange nye kræfter er hårdt tiltrængt i en branche, der kan beskæftige alle de kvalificerede medarbejdere, det er til at finde. Og det er værd at sætte en streg under, at der altså er tale om en netto tilvækst, siger han.

Ifølge Henrik Garver, så er tallene også udtryk for at branchen er lykkedes på flere parametre i kampen om arbejdskraften:

– Det hårde arbejde med at tydeliggøre, at den rådgivende ingeniørbranche er et attraktivt sted at gøre karriere og have et arbejdsliv er lykkedes. Vores medlemsvirksomheder har igennem de seneste år arbejdet intensivt med diversitet og ligestilling, og i så vid grad understøttet medarbejdernes mulighed for at opretholde en fornuftig work/life-balance, forklarer Henrik Garver.

En branche ikke kun for ingeniører

– Det tyder også på, at branchen er blevet gode til både at tilknytte deres medarbejdere over tid – og til at videreuddanne dem, når nye udfordringer kræver nye kompetencer.

Ifølge FRI-direktøren så er væksten også udtryk for, at ingeniørbranchen er blevet en branche for mange andre end de klassiske ingeniører. Næsten halvdelen af de nye kolleger har således andre lange eller mellemlange uddannelser.

– De løsninger rådgivende ingeniørvirksomheder designer, er ikke “teknik i et vakuum”. Det er løsninger, der indgår i en social og samfundsmæssig kontekst. Løsninger der bl.a. håndterer klimaforandringer, bæredygtighed, mobilitet og forsyningssikkerhed. Derfor kræver det både en stærk ingeniørfaglighed, og en række andre fagligheder, at designe de rigtige projekter, og skabe de bedste løsninger for kunder og samfund, siger han.

Ingeniører udgør dog stadig 56% af de ansatte hos de danske rådgivere. 16% har øvrige lange uddannelser – blandt andet jurister og arkitekter – og 22% har andre mellemlange uddannelser. De sidste 6% har korte uddannelser.

Relateret indhold