Byggeriet bliver ikke bæredygtigt uden meget mere træ

Betonbranchen må erkende, at byggeriet ikke bidrager nok til den grønne omstilling, uden vi substituerer en del af alt den beton, vi bruger, med træ.

Det er ikke noget vanskeligt regnestykke at sammenligne klimapåvirkningen af de forskellige materialer i byggeriet. Træ er en kæmpe vinder for klimaet – og beton er, selvom den er “grøn”, fortsat en belastning.

Når man sætter tallene op over for hinanden, vil selv de yngste klasser i folkeskolen kunne forstå sammenhængen.

Udover træets åbenlyse fysiske egenskaber, som gavner klimaet, byder det også på andre fordele.

Træ giver masser af fordele for branche og brugere

Det gør byggeriet mere effektivt, fordi det er let at håndtere, kan forarbejdes til utroligt præcist CLT, og så er det let at transportere.

Byggeprocesserne bliver optimerede og fremdriften på byggepladsen højere. Det gavner entreprenører, håndværkere og selvfølgelig bygherrer.

De endelige brugere af bygningerne får tilmed et fantastisk indeklima.

Der er derfor al mulig grund til, at vi målretter arbejder på at bruge mere træ, som kan erstatte nogle af de tunge konstruktionsmaterialer for at reducere byggeriets klimabelastning, forbedre byggeprocessen og indeklima i den endelige bygning.

Grøn beton alene gør det ikke

Ser vi på kendsgerningerne, er det selvfølgelig prisværdigt, at betonbranchen – med den grønne dagsorden lysende truende rødt på væggen – har italesat den “grønne” betonproduktion, som en gave til den grønne omstilling – uagtet, at der findes materialer, der i sammenligning er i en helt anden liga rent klimamæssigt.

Den “grønne beton” er en smule bedre end den traditionelle beton, og det er altså i egen familie, at festen skal holdes. Det bliver altså ikke den grønne beton, der alene kommer til at give en radikal ændring til fordel for klimaet

Jeg har selv ved gentagne lejligheder understreget, at vi selvfølgelig ikke kan skrotte beton, men at betonbranchen bliver nødt til at erkende, at byggeriet ikke kan levere sit bidrag til den grønne omstilling, hvis ikke vi substituerer en del af alt den beton, vi bruger, med træ.

Mere træ i konstruktionerne

Jeg kan derfor godt savne lidt større aggressivitet fra byggeriets egen side, i forhold til at turde formulere den nødvendige medicin.

Alle ved jo godt, at vi bliver nødt til at stille krav om, at der skal bruges så og så meget træ i konstruktionerne, for at opnå en instant effekt.

Vi kommer – om man vil det eller ej – til i de næste mange år at samarbejde indsigtsfuldt om hybride modeller for byggeriet, hvor krumtappen vil være, at materialehensyn nøje vejes i forhold til CO2-regnskab og LCA-modeller

Relateret indhold