Køge Skovby Nord
- Bygherre: fsb
- Arkitekt: Peter Kjær Arkitekter
- Landskab: STED – by og landskab
- Konstruktioner: Regnestuen
- DGNB-certificering, bæredygtighedsledelse og installationer: Ekolab
To cirkulære bebyggelser af træ i 1-2 etager, med grønne tage, fælleshus og masser af kontakt med naturen. Det var vinder-opskriften, der overbeviste Køge Kommune om, at det er fsb, der skal bygge 40 almene boliger i Køge Nord Skovby.
En tæt lav bebyggelse i en ny bydel, hvor bæredygtighed, kvalitet, fællesskab og natur er i højsædet.
Bo tæt på naturen i et træbyggeri med boliger, der er til at betale – Køge Kommune satser på fremtidens almene byggeri. Illustrationer: Peter Kjær Arkitekter.
De 40 boliger er tegnet af Peter Kjær Arkitekter. De bliver opført som to cirkler, hver med 20 boliger i flere forskellige størrelser. Materialerne i byggeriet spiller sammen med den eksisterende skov, som senere bliver ført videre ind igennem bebyggelsen som en grøn korridor.
– Jeg er virkelig glad for, at vi med tilbuddet fra fsb har fået et utrolig spændende arkitektonisk bud på fremtidens almene boligbyggeri. Og at Køge Nord Skovby dermed også kommer til at have boliger i et prisleje, hvor de fleste kan være med, siger Køges borgmester, Marie Stærke.
fsb vandt udbuddet blandt 10 bydende boligselskaber.
– I fsb glæder vi os meget over, at vi nu skal være med til at præge denne nye spændende bydel i Køge med en række almene boliger, siger formand for fsb, Steen Søndergaard Thomsen.
– Mangfoldighed og plads til alle ligger os i den grad på sinde, og det samme gør den bæredygtighed, der er fundamentet i bydelen. Vi ser virkelig frem til at sætte et fingeraftryk på så godt og stærkt et projekt, som Køge Nord Skovby er.
Arkitekten: Cirkelformen understøtter fælleskabet
I den lille tegnestue Peter Kjær Arkitekter er begejstringen stor over, at boligerne nu realiseres.
– Vi er en ung tegnestue, og vi er utrolig taknemmelige for at fsb har turdet satse på os og har været med til at lande vores største projekt til dato, siger Peter Kjær og fortæller om tankerne bag:
– I byggeriet vil vi understøtte fællesskaber. Cirklen er måske som form et billede på et fællesskab, og alle boliger har private terrasser med kontakt til en fælles gård.
En stor del af arealet er fælles faciliteter for beboerne, som kan bruges til alt fra hjemmekontor og vaskeri til yogarum og festlokale.
Vi vil spare på jorden ressourcer
I samklang med skoven på stedet er bebyggelsen opført i træ fra inderst til yderst. Byggeriets konstruktion og detaljering skal også stå på skuldrene af traditionelt nordisk træbyggeri med store tagudhæng og en gennemtænkt detaljering, som sikrer byggeriet et langt liv.
– Vi lægger stor vægt på at kunne vise omverdenen, at det ikke behøver at være et kompromis at omstille vores byggeri til en CO2-let byggeskik – tværtimod.
Ifølge Peter Kjær vil tegnestuen række ud på tværs af faggrupper. Forskere fra BUILD fra Aalborg Universitet vil blive knyttet til projektet, både med henblik på at hjælpe os med evidensbaserede løsninger, men også som en bestræbelse på at udbrede de gode bæredygtige løsninger til hele byggebranchen.
De to almene boligklynger svarer til et grundareal på 9.700 kvadratmeter. Med en bebyggelsesprocent på 40 procent svarer det til 3.880 boligkvadratmeter.
Byggeriet af de 40 nye lejligheder ventes at kunne sættes i gang i slutningen 2022, så de står færdige i 2023.