Store Bededag er ikke kun et rent dansk fænomen, som regeringen påstår

Vi har fået en fejlagtig begrundelse for at tage en fridag fra danskerne - og skal de arbejde mere, så sænk skatten.

Regeringens begrundelser for at afskaffe Store Bededag har været mange. Først skulle en afskaffelse finansiere en fremrykkelse af forsvarsudgifterne. Så skulle pengene også finansiere psykiatrien og nu hedder det, at der mangler milliarder af kroner til velfærd i fremtiden.

Et vægtigt forsvar fra regeringen i bestræbelserne på at afskaffe helligdagen har været, at der var tale om en ren dansk helligdag, som ikke engang var forankret i biblen. Men det er på kanten af sandheden at påstå dette.

Du kan altid diskutere, om danskerne arbejder for lidt, og om der er behov for en ekstra indsats.

Men det var lodret forkert, da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i programmet “Mød Regeringen” på Danmarks Radio 18. december påstod, at Store Bededag var et rent dansk fænomen.

Store Bededag var indtil 1994 også en helligdag i Tyskland, og er det fortsat i delstaten Sachsen.

Håbløs timing

Det er samtidig også påfaldende, at ingen i regeringen havde ville tage “æren” for forslaget.

Det siger måske noget om, at der ikke er nogen, der vil stå på mål for et forslag, som er så gennemført upopulært i store dele af befolkningen.

Timingen af forslaget er også håbløst. At stille et forslag af den art lige op til svære overenskomstforhandlinger er direkte uigennemtænkt.

Det er at kaste benzin på en bål, hvor hovedparten af fagbevægelsens medlemmer mener, at de skal kompenseres for inflationen. Og så stiller regeringen sådan et forslag hen over hovedet på arbejdsmarkedets parter, der normalt plejer at forhandle sig til rette om løn og arbejdstid – uden regeringsindblanding.

Sænk skatten og giv incitament til at arbejde mere

Igen, du kan mene, danskerne skal arbejde mere. Det er et helt regulært og måske nødvendigt ønske. Men danskerne skal nok selv finde ud af, hvor meget de vil arbejde. Se bare på, hvor udbredt deltidsarbejde er.

Hvis du vil have danskerne til at arbejde mere helt generelt, havde det nok være smartere at gøre det mere attraktivt at arbejde – og arbejde mere. Det kunne man jo have gjort ved at sætte skatten på den sidst tjente krone ned, eller man kunne have hævet bundfradraget.

Jeg mener faktisk, at skatten er det vigtigste incitament, hvis du skal have danskerne til at arbejde mere.

Relateret indhold