Stadig flere unge har lyst til at være med i frontlinjen for den grønne omstilling og de tekniske videregående uddannelser. Det er konklusionen, efter at søgningstallene for kvote 2 til de enkelte uddannelser netop er blevet offentliggjort.
– Vi kan kun glæde os over, at der er sket en rigtig flot stigning i søgningen til flere af de tekniske videregående uddannelser indenfor STEM-området (Science, Technology, Engineering og Mathematics). Uddannelser, hvor der er fokus på bæredygtighed, grøn omstilling og udviklingen af Danmark, siger Jørgen Prosper Sørensen, uddannelsespolitisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer knap 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
El og vvs hitter
Eksempelvis er søgningen til erhvervsakademiuddannelserne til el-installatør og vvs-installatør steget med henholdsvis 38 og otte procent i forhold til 2020. Samtidig fastholder uddannelserne til for eksempel maskinmester og produktionsteknolog stort set niveauet fra sidste år.
– Uddannelse og kompetenceudvikling er afgørende for den grønne omstilling af vores samfund, og derfor er det også ekstremt positivt, at flere og flere unge vælger en uddannelse, hvor de kan bidrage aktivt til den grønne omstilling gennem implementering af nye teknologier og udvikling af nye løsninger, siger Jørgen Prosper Sørensen og uddyber:
– Men der er ikke plads til at hvile på laurbærrene, for i fremtiden vil flere og flere faglærte have behov for efteruddannelse på videregående niveau – for eksempel på erhvervsakademiernes tekniske uddannelser. Derfor er det også vigtigt, at regeringen og Folketinget konstant har fokus på udvikling af hele efter- og videreuddannelsesområdet. Vi står overfor et anderledes arbejdsmarked efter coronakrisen, som betyder, at mange vil have behov for at dygtiggøre sig og bygge videre på den faglighed, de allerede har. I den forbindelse vil netop uddannelse og kompetenceudvikling for mange være nøglen til at blive på arbejdsmarkedet.