Løft og bæring af byggematerialer er blandt de faste fokusområder, når Arbejdstilsynet kigger forbi på landets byggepladser. Og der er nok at tage fat på. I 2018 var påbud om tunge løft således på Arbejdstilsynets top tre over udstedte påbud, og påvirkninger relateret til løft, træk og skub lå i 2016 øverst på listen over anmeldte erhvervssygdomme.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Xella, der producerer byggesystemer i porebeton og kalksandsten.
For at forbedre håndværkernes arbejdsmiljø og mindske risikoen for overbelastninger har virksomheden igangsat et udviklingsprojekt med fokus på at reducere vægten af sine løsninger.
– Vi ønsker at gå forrest og vise, at det kan lade sig gøre at udvikle lettere løsninger uden at gå på kompromis med de byggetekniske egenskaber. Selv mindre reduktioner vil kunne give en stor forbedring af arbejdsmiljøet, når man først ser på den samlede mængde materiale, der skal håndteres i løbet af en byggesag, fortæller salgsdirektør i Xella Lars Nygaard.
Håndværkerne slipper af med mange kilo
Xella er klar med det første håndgribelige resultat af udviklingsprojektet: Pladen YTONG X1 er nemlig udviklet til at kunne præcis det samme som en standard YTONG-plade. Det betyder, at den blandt andet leveres i samme standardmål på 10x40x60, har samme trykstyrke og egner sig til de samme konstruktioner.
– Udviklingen betyder, at der nu er en plade på markedet, der kan præcist det samme som helt almindelige porebetonplader, men er lettere at bære og lidt hurtigere at tilpasse. Det svarer i runde tal til, at en håndværker slipper for at håndtere mere end et ton materiale om ugen.
– Dette er kun første skridt i en udvikling, der lige er begyndt. Vi har allerede flere vægtreducerede løsninger undervejs, og vi ser et stort marked for dem hen over de kommende år, i takt med at flere og flere byggevirksomheder opruster på arbejdsmiljøet og for eksempel bliver certificeret, slutter Lars Nygaard af.