Geotermi: Varm undergrund skal lune 150.000 københavnere

Hofor, Innargi, Radius og By & Havn er ved at udvikle et projekt, der skal bidrage stort til den grønne energiforsyning af hovedstaden.
Netop nu lægges der planer for en bæredygtig el- og varmeforsyning lokalt produceret i Nordhavn, hvor forskellige løsninger som geotermi, havvandsvarmepumper, fjernkøling og lavtemperaturfjernvarme forventes at blive kombineret.
Netop nu lægges der planer for en bæredygtig el- og varmeforsyning lokalt produceret i Nordhavn, hvor forskellige løsninger som geotermi, havvandsvarmepumper, fjernkøling og lavtemperaturfjernvarme forventes at blive kombineret.

I går skrev vi her på Dagens Byggeri om, at Kredsløb og Innargi er gået sammen for at etablere EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg, der samlet udgør 20 % af Aarhus’ fjernvarmeforsyning.

Ambitionerne om fremtidig forsyning ved grøn energi udfoldes dog ikke kun vest for Storebælt.

Mange danskere overvejer i disse år, hvordan de selv kan bidrage til den grønne omstilling. Nogen skifter til varmepumper i deres hus eller sætter solceller på deres tag. Men effekten er langt større, når man laver nye kollektive grønne løsninger.

Udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen, By & Havn.

Som en del af den stort anlagte byudvikling af Nordhavn i København ses på, hvordan arealerne kan anvendes og herunder, hvordan bydelen kan bidrage til hovedstadens energiforsyning, og hvor det er velegnet at placere forsyningsanlæggene.

Læs også: Aarhus får EUs største varmebrønd – trækker energi op fra jordens indre

Der er især store forventninger til brugen af geotermi, da Nordhavn er et område, hvor undergrunden er velegnet til at bore 30-80 grader varmt geotermisk vand op til overfladen og overføre varmen til fjernvarmenettet, før det geotermiske vand igen returneres til undergrunden.

Det geotermiske vand løber således i et lukket kredsløb, hvor det bliver opvarmet i undergrunden og afkølet ved jordens overflade. Nordhavn er desuden ideelt til placering af en havvandsvarmepumpe, da der fra spidsen af Nordhavn er kort afstand til de dybe dele af Øresund, hvor man skal hente varmen.

Det fortæller Mathias Schou Gammelgaard, der er direktør for Strategisk Varmeudvikling i Innargi, som netop har indgået et samarbejde med Hofor og By & Havn om at udvikle en plan for en lokal, bæredygtig energiforsyning, der fungerer optimalt i samspil med det samlede københavnske fjernvarmenet:

– Geotermisk varme er en oplagt løsning i et område som Nordhavn. Det er grøn, emissionsfri varme, som ikke støjer, og som kun kræver lidt plads sammenlignet med mange andre energiteknologier. Samtidig er det en af de få vedvarende energikilder, som kører stabilt, uanset om solen skinner, eller vinden blæser, siger han.

Kæmpe bidrag til hele det grønne Danmark

Den nærmere placering af de tekniske anlæg er under afklaring, men forhåbningen er, at det geotermiske anlæg kan være klar til at levere fjernvarme til nettet i 2030.

Hofor skal aftage varmen og føre den ind i fjernvarmesystemet og ud til varmeforbrugerne:

– Hofor gør fjernvarmen grønnere og endnu mere robust til at møde fremtidens bæredygtighedskrav. Derfor benytter vi blandt andet flere lokale vedvarende energikilder, der kan udnyttes via store varmepumper. Særligt havvand og geotermi, varmeenergi fra jordens indre, er fantastiske, da de kan levere året rundt, siger Charlotte Søndergreen, der er direktør for Forsyningsstrategi & Vind hos Hofor.

Op imod 75.000 hjem i København kan i fremtiden blive opvarmet fra Nordhavns undergrund.
Op imod 75.000 hjem i København kan i fremtiden blive opvarmet fra Nordhavns undergrund.

Udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen, By & Havn, siger:

– En bæredygtig ny bydel i Nordhavn, hvor energiforsyningen er baseret på havvandsvarmepumper, geotermi og lavtemperaturfjernvarme, er mig bekendt ikke set noget sted i verden før. Det vil give et kæmpe bidrag ikke bare til energiforsyningen i København, men til hele den grønne omstilling i Danmark.

Relateret indhold