Der er godt gang i aktiviteterne på Lolland, og Femern Bælt-projektet ved Rødbyhavn er motoren. Der bliver bygget og anlagt som sjældent set, nye virksomheder, der skaber jobs og omsætning i butikker, serviceerhverv m.v. kommer til øen, og både Lolland- og Guldborgsund Kommune ser fremad og lægger store planer.
I Nakskov – på Lolland Kommunes vestligste flanke – tænker man store tanker, bl.a. med det ambitiøse renoverings- og udviklingsprojekt Nakskov 2030, der skal være med til at sende Nakskov godt ind i fremtiden. Her er også et stort Power-to-X anlæg på vej, der kan trække både ny teknologi og arbejdspladser til, mens Danmarks første hvederaffinaderi kommer til byen indenfor få år. Det projekt forventes alene at føre 100 nye arbejdspladser med sig.
I Nykøbing Falster i Guldborgsund Kommune tager man netop nu fat på et større projekt, der vil transformere havneområdet. Det er også her, at verdens – ifølge den anerkendte WAF Award 2022 – pt. bedste skolebygning ligger.
Færre kommunalt forsørgede
De mange aktiviteter på bygge- og anlægsfronten og på alle de andre fronter, kan nu også aflæses i Beskæftigelsesministeriets seneste rangliste over kommunernes beskæftigelsesindsats.
Her er Guldborgsund Kommune gået en smule tilbage, og ligger nu som nummer 62 ud af 98 kommuner, mens Lolland Kommune er gået hele 8 pladser frem til nr. 44 .
Det store ryk betyder, at der for første gang er færre kommunalt forsørgede fuldtidspersoner end forventet ud fra Lolland Kommunes rammevilkår.
– Vi har i den seneste periode haft særligt gode jobmuligheder på Lolland. Femernbyggeriet tiltrækker flere nye arbejdspladser til vores område, og virksomhederne efterspørger arbejdskraft. Samtidig er der fra Jobcentrets side et øget fokus på tæt opfølgning med hyppige samtaler og målrettede tilbud til borgerne. Det fører til, at flere kommer i job, siger formand for kommunens social- og arbejdsmarkedsudvalg, Vibeke Grave.
Godt gang i hjulene
Beskæftigelsesministeriets rangliste, der offentliggøres to gange om året, viser, hvordan kommunerne samlet set klarer sig på beskæftigelsesområdet. De kommuner, der ligger øverst på ranglisten, er de kommuner, der klarer sig bedst, og som har færre personer på offentlig forsørgelse, end det kunne forventes på baggrund af kommunens rammevilkår.
I perioden 2. halvår 2021 – 1. halvår 2022 har Lolland Kommune forbedret indsatserne på alle de tre områder, som ranglisten baserer sig på:
– Dagpengeområdet
– Kontanthjælpsområdet
– Sygedagpengeområdet
I forrige periode, der dækkede 1. halvår 2021 – 2. halvår 2021, lå Lolland Kommune placeret som nr. 52. Efter den markante fremgang, der svarer til, at kommunen har haft 10 færre kommunalt forsørgede fuldtidspersoner end forventet, ligger kommunen nu i den bedste halvdel af landets kommuner.
– Det er en ganske flot fremgang, som vi kan være godt tilfredse med. Resultatet vidner om, at der er gang i hjulene på Lolland, og at vi i samarbejde med virksomhederne virkelig formår at få noget godt ud af det til fordel for alle parter, siger Vibeke Grave